Is de politie een opsporingsambtenaar?
Algemeen opsporingsambtenaar Algemene opsporingsambtenaren zijn ambtenaren van politie aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, (onder)officieren van de Koninklijke Marechaussee, rechercheurs bij de FIOD, rechercheurs bij de ISZW (voorheen SIOD) en officieren van justitie.
Wat wordt verstaan onder opsporingsambtenaar?
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Dat houdt onder andere in dat hij/zij mag onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd. Boa’s mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven.
Is een boa een politie?
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid. Ze sporen strafbare feiten op. Zo ondersteunen boa’s de politie bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een boswachter, milieu-inspecteur, sociaal rechercheur of parkeerwachter.
Welke ambtenaren zijn geen algemeen opsporingsambtenaar?
Buitengewoon opsporingsambtenaar Voorbeelden van buitengewone opsporingsambtenaren zijn boswachters, conducteurs, stadswachten en douanebeambten.
Wat zijn algemene opsporingsambtenaren?
Algemene opsporingsambtenaren zijn ambtenaren van politie aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, (onder)officieren van de Koninklijke Marechaussee, rechercheurs bij de FIOD, rechercheurs bij de ISZW (voorheen SIOD) en officieren van justitie. Een algemeen opsporingsambtenaar is bevoegd tot opsporing van alle strafbare feiten.
Wat is een buitengewoon opsporingsambtenaar?
Een buitengewoon opsporingsambtenaar, veelal afgekort “BOA” genoemd, is een functionaris die is bevoegd tot de opsporing van bepaalde, meestal een beperkt aantal of een specifieke groep, strafbare feiten. Voorbeelden van buitengewone opsporingsambtenaren zijn boswachters, leerplichtambtenaren, parkeercontroleurs, conducteurs, en douanebeambten.
Wat zijn de bevoegdheden van een opsporingsambtenaar?
Opsporingsambtenaren kunnen daarnaast gebruik maken van de bevoegdheden van het Wetboek van strafvordering [Handhaving, opsporingsbevoegdheden Wetboek van strafvordering]. Daarnaast kan een opsporingsambtenaar op grond van de Politiewet inzage in een identiteitsbewijs vorderen.
Wat is de bevoegdheid van buitengewoon opsporingsambtenaar?
De Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar bepalen over welke politiebevoegdheden en geweldsmiddelen boa’s in de verschillende domeinen in beginsel kunnen beschikken. De akte van opsporingsbevoegdheid van een buitengewoon opsporingsambtenaar bepaalt of deze specifieke ambtenaar bepaalde politiebevoegdheden