Is bodemonderzoek verplicht?
Een bodemonderzoek is verplicht als u een bouwvergunning hebt aangevraagd (omgevingsvergunning, activiteit bouw). Of als u een aanschrijving hebt ontvangen voor funderingsherstel. In een aantal gevallen hoeft u geen bodemonderzoek te doen. U moet dan wel een ontheffing aanvragen.
Wie moet Busmelding doen?
Bent u van plan de bodem te saneren of werkzaamheden uit te voeren in sterk verontreinigde grond? Dan moet u dit melden bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In de meeste gevallen kunt u een BUS-melding doen (Besluit Uniforme Saneringen).
Wat is een Busmelding?
Een eenvoudige bodemsanering meldt u met een BUS-melding. BUS is de afkorting van Besluit uniforme saneringen. Deze saneringen vinden op een standaardmanier plaats. U gebruikt hiervoor een eenvoudig meldingsformulier.
Is bodemonderzoek verplicht bij verkoop?
Bodemonderzoek bij koop of verkoop van een perceel heeft een ander doel dan onderzoek bij bodembedreigende activiteiten. Soms kunt u deze onderzoeken combineren. Bodemonderzoek bij koop of verkoop is niet verplicht.
Is bodemonderzoek verplicht bij nieuwbouw?
In de onderstaande gevallen is verplicht om een bodemonderzoek te laten uitvoeren: Bij nieuwbouw van een woning of recreatiewoning; Bij verandering van functie; bijvoorbeeld van bedrijfspand naar woning; Als de gemeente een vermoeden heeft van bodemverontreiniging.
Hoe lang duurt een BUS melding?
De geldigheidstermijn van een BUS-melding (dat wil zeggen de termijn tussen indienen van de melding en de daadwerkelijke start) bedraagt één jaar. Een extra verlenging van deze termijn is niet mogelijk. Starten na deze termijn van één jaar betekent dat opnieuw een BUS melding moet worden ingediend.
Wat is de sanering?
Saneren is het verbeteren door wat verouderd en vervallen is, te verwijderen. Saneren houdt in dat iets op orde wordt gebracht of dat iets gezond wordt gemaakt. Sanering kan voor komen op veel verschillende gebieden.
Wat is een immobiele verontreiniging?
Een immobiele verontreinigingssituatie wordt gedefinieerd als een situatie waarbij de in de bodem aanwezige verontreinigende stoffen zich niet (significant) hebben verspreid naar het (freatisch) grondwater.
Wat is Bodem+?
Rijkswaterstaat Bodem+ ondersteunt overheden met kennis over bodemsanering, -bescherming, -beheer en -energie voor een duurzaam gebruik van het bodem- en grondwatersysteem en de ondergrond.