Is Achtergordel verplicht?

Is Achtergordel verplicht?

Het gebruikmaken van autogordels voor passagiers op de achterbank van personenauto’s is verplicht sinds 1 april 1992. Sinds 1993 is het dragen van een autogordel ook verplicht tijdens achteruitrijden. Als er op alle zitplaatsen een gordel is, mag niemand zonder gordel worden vervoerd.

Waarom geen gordel in de trein?

Antwoord: Bij stads en streekvervoer is niet altijd een riem verplicht, behalve als de bus harder dan 80 km per uur gaat. Praktische redenen spelen mee waarom er geen riem is in de trein: passagiers kunnen sneller uitstappen en als er geen gordelplicht is kunnen mensen ook in de trein staan.

Wie is er verantwoordelijk voor het dragen van een gordel?

Verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid van het dragen van een gordel ligt bij alle personen zelf. Dus de boete voor het niet dragen van de gordel is voor de persoon zelf. Kinderen onder de 12 jaar zijn de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Wat gebeurt er als je geen gordel draagt?

Hoofdregel: geen gordel, geen volledige schadevergoeding Het niet dragen van een gordel heeft niet enkel financieel nadelige gevolgen. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het niet dragen van een gordel de kans op ernstig letsel bij een ongeval aanzienlijk vergroot, met alle gevolgen van dien.

Waarom heeft een bus geen riemen?

In een bus die een lijndienst uitvoert binnen de bebouwde kom, hoef je volgens de Rijksoverheid geen gordel te dragen. Dat is uit praktische overwegingen: passagiers stappen in, schuiven op, stappen uit en in de spits staan mensen zelfs in de bus. In de meeste lijnbussen zitten überhaupt geen gordels.

Is een hoofdsteun verplicht?

De aanwezigheid van hoofdsteunen in personenauto`s is in Nederland (nog) niet verplicht. In de toelatingseisen is wel gesteld dat indien hoofdsteunen aanwezig zijn, zoals nagenoeg altijd het geval, deze wel moeten voldoen aan een richtlijn omtrent de minimale hoogte van hoofdsteunen.

Hoeveel afstand tussen hoofd en hoofdsteun?

De afstand van het hoofd tot de hoofdsteun mag maximaal 7 centimeter bedragen. De bovenkant van de hoofdsteun moet ongeveer op gelijke hoogte staan met de bovenkant van het hoofd. De rugleuning van de stoel moet zo recht mogelijk staan. Te lage hoofdsteun biedt geen enkele bescherming tegen whiplash.

Welk jaar werd het kinderzitje verplicht in de auto?

1971: eerste regels voor veilige autostoeltjes vastgelegd Wel werd het verplicht dat er een autogordel werd gebruikt om de stoel in de auto vast te maken. Ook moest een kind met een eigen gordel in het autostoeltje vastgezet worden.