Hoeveel vleermuissoorten zijn er?
Wereldwijd leven er rond de duizend soorten vleermuizen. Nederland kent zeventien verschillende soorten. De meest voorkomende in onze tuinen en huizen is de dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus). Zoals zijn naam doet vermoeden, is dit de kleinste soort die in ons land leeft; hij past zelfs in een luciferdoosje.
Waar leven de meeste vleermuizen in Nederland?
Vleermuizen komen in heel Nederland voor. Afhankelijk van de soort zijn ze vooral te vinden in gebouwen, grotten, bossen of in de buurt van grote wateren.
Wat zijn de vleermuizen?
Vleermuizen (Chiroptera), ook wel handvleugeligen genoemd, zijn een orde van kleine zoogdieren die zich actief door de lucht kunnen voortbewegen. Hiertoe zijn hun vleugels voorzien van een vlieghuid die tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en hun staart zit.
Waar overwinteren vleermuizen?
Sommige vleermuizen overwinteren ook in boomholten, terwijl dwergvleermuizen hoofdzakelijk in huizen (in de spouw of op zolder) overwinteren. In de zomer verkiezen ze plaatsen die warmer zijn dan bunkers en forten, en komen ze veelvuldig voor op zolders en kerkzolders. Ze hangen daar overdag met hun hoofd naar beneden.
Wat zijn de onderorde van vleermuizen?
In het verleden werden de vleermuizen in twee onderordes ingedeeld: Megachiroptera (grote vleermuizen) en Microchiroptera (kleine vleermuizen). De eerste groep bestaat uit grotere soorten, die zich meestal op het zicht oriƫnteren en die vaak fruit eten; de vleerhonden behoren hiertoe.
Wat zijn boombewonende vleermuizen?
Watervleermuizen, ruige dwergvleermuizen en rosse vleermuizen zijn typisch boombewonende vleermuizen. In de zomer vinden we kolonies van deze soorten vooral in bomen. Ze gebruiken dan vaak verlaten spechtenholen. Watervleermuizen gebruiken voor de winterslaap vooral mergelgroeven, forten, bunkers en ijskelders.