Hoeveel procent vastgoed in portefeuille?

Hoeveel procent vastgoed in portefeuille?

Het is tamelijk gebruikelijk dat institutionele beleggers in onroerend goed beleggen. Hoewel het aandeel sterk varieert, is, afhankelijk van de verplichtingenstructuur van de betreffende belegger, het niet ongebruikelijk dat 10 tot 20 procent van het vermogen in onroerend goed wordt belegd.

Waarom herbalanceren?

Wanneer obligatiekoersen sterk stijgen zullen ze een grotere positie in je portefeuille innemen. Obligaties leveren over het algemeen minder rendement op dan aandelen. Daardoor zal je rendement lager uitvallen dan verwacht. Om aan je gewenste risico en rendement te blijven voldoen, moet je dus wel herbalanceren.

Wat is herbalanceren?

Een herbalancering is een wijziging van de verdeling van uw beleggingen. Als u bijvoorbeeld een deel van uw beleggingen in obligatiefondsen verkoopt en daarvoor beleggingen in aandelenfondsen aankoopt, dan noemen we dat een herbalancering.

Hoeveel cash aanhouden beleggen?

Zonder de liquiditeit van cash geld kan de verkoop van je aandelen (ETF’s en obligaties) op precies het verkeerde moment komen. Een buffer gelijk aan zes tot twaalf maanden inkomen wordt doorgaans aanbevolen.

Lees ook:   Wat betekent voor niets gaat de zon op?

Hoeveel cash in beleggingsportefeuille?

Uit een rondgang van Morningstar onder fondsbeheerders blijkt dat er meer zijn die kiezen voor een groot gedeelte cash, tot wel 20%. Dat komt omdat ze simpelweg te weinig kansen zien om tegen aantrekkelijke waardering in te stappen. Veel vermogenscategorieën zijn duur en ontberen uitzicht op toekomstig rendement.

Welke ETF naast VWRL?

Alternatieven voor VWRL

ETF Aantal aandelen Kosten
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) 3.618 0,22%
iShares MSCI World UCITS ETF (IWRD) 1.599 0,50%
Lyxor MSCI World (WLD) 1.605 0,30%