Inhoudsopgave
Hoeveel procent van de veranderingen mislukt?
De veel gehoorde stelling dat 70% van de verandertrajecten mislukt, kunnen we moeilijk onderbouwen. Dit cijfer is erg afhankelijk van wat gemeten wordt en hoe hoog de lat wordt gelegd. Bepaalde typen verandering kennen zeer hoge faalpercentages.
Waarom veranderingen vaak mislukken?
Het planmatig aanvliegen van dat wat niet te plannen valt, het veranderen moeilijk maken door het als moeilijk in te beelden, beelden gebruiken die tot tegenwerken uitnodigen en gedragsveranderingen voorstellen om nu niets te doen zijn vier redenen waarom veranderen niet van de grond komt.
Wat is de angel of kiem?
Angel: Waar probleem van afkomstig is en wat het in stand houdt. Kiem: mogelijk aangrijpingspunt voor vernieuwing.
Waarom mislukken implementaties?
Veel strategie implementaties mislukken omdat er onvoldoende monitoren en bijsturing is. Vaak ontbreekt de juiste managementinformatie om de voortgang van de strategie implementatie te meten.
Waarom veranderen binnen een organisatie?
Je organisatie groeit en je ontwikkelt nieuw diensten en producten. Telkens zie je ruimte voor verbeteringen en aanpassingen. Dit leidt tot verandering hoe klein of groot dan ook. Je ontdekt nieuwe inzichten over verschillende aspecten van je producten en markten.
Waarom veranderingen?
Door frequente wijzigingen kun je je diensten en producten gemakkelijker aanpassen aan gewijzigde marktomstandigheden. Maar ook aan nieuwe situaties, nieuwe omgevingen en nieuwe mensen. Het gevolg is dat je niet in paniek raakt als iets onverwachts gebeurd.
Waarom een veranderstrategie?
Een veranderstrategie is de manier waarop een organisatie een bepaalde verandering aanpakt. Het is een vooropgesteld mechanisme om ervoor te zorgen dat eventuele negatieve neveneffecten die ingrijpende veranderingen met zich meebrengen geminimaliseerd worden en te profiteren van de transformatie.
Waarom is verandermanagement belangrijk?
Met change management zorg je ervoor dat de mensen in de organisatie zo snel en soepel mogelijk de transitie doorlopen, waardoor zowel de mensen als de organisatie gebruik kunnen maken van de voordelen die de verandering teweeg moet brengen.