Hoeveel nesten maakt een winterkoning?
Nest bolvormig met veel mos, met aan de zijkant een opening. Het mannetje maakt meerdere nesten, waarna het vrouwtje uiteindelijk één nest uitkiest om in te broeden. Als het vrouwtje op de eieren zit, probeert het mannetje een ander vrouwtje te lokken in één van de andere nesten.
Waar nestelt een winterkoninkje in mijn tuin?
De winterkoning broedt vooral in de dichte ondergroei van bossen en tuinen. Hagen, struikgewas, houtkanten, ruige vegetatie en dicht struweel vormen goede nest- en schuilplekken.
Welke vogel maakt meerdere nesten?
Het nest van de winterkoning is een gesloten bouwsel, welke zich meestal vlak bij de grond bevindt in een dichte ondergroei of in nissen. Het mannetje maakt meerdere nesten waaruit het vrouwtje kiest.
Wanneer broedt de Winterkoning?
Jongen. De winterkoning broedt april-juli met 2 broedsels. 5 tot 6 meestal witte eieren per broedsel. Vrouwtje bebroedt de eieren 16 à 17 dagen. Jongen vliegen na ongeveer 16 dagen uit. Voedsel. De winterkoning eet insecten en insectenlarven, kleine wormen en spinnen.
Wat is de betekenis van winterkoninkje?
Betekenis naam ‘Winterkoninkje’. Volgens een Griekse sage hielden vogels in het bos op een winterdag een wedstrijd wie de koning van de dieren mocht zijn. Wie het hoogst kon vliegen, zou de felbegeerde titel winnen. De grootste vogel, de arend, vloog aan kop en alle andere deelnemers moesten het afleggen.
Waar is de winterkoning te vinden?
De winterkoning is een wijdverspreide broedvogel in bossen, parken, tuinen en dergelijke met voldoende lichte ondergroei. De winterkoning is ook te vinden in bergen tot 2.000 meter. Het is vooral een standvogel.
Wat is een winterkoningsoort?
De winterkoning of vaak winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) is de enige winterkoningsoort die voorkomt in de Oude Wereld (Azië, Europa en Noord-Afrika). Het is een kleine, insectenetende vogel met een opvallend luide zang.