Inhoudsopgave
Hoeveel mensen overleefden Dachau?
Slachtoffers van Dachau In die periode hebben er zo’n 206 000 mensen gevangen gezeten. In totaal overleefden 41.500 de gruwel in het kamp niet. Er werden naast de politieke gevangen zowel Roma, homoseksuelen, Joden, misdadigers en verzetsstrijders opgesloten.
Waarom Nederlanders in Jappenkamp?
De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.
Wie viel Pearl Harbor aan?
Japan bombardeert Pearl Harbor: Hitler verklaart de oorlog aan de VS. Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo’s bestoken de Japanners de Amerikanen.
Wie bevrijde Dachau?
Op 29 april 1945 werd Konzentrationslager Dachau bevrijd door eenheden van de Seventh Army. Zowel de 42nd “Rainbow” Infantry Division als de 45th “Thunderbird” Infantry Division waren betrokken bij de bevrijding, maar welke eenheid als eerste het concentratiekamp bereikte en bevrijdde is een omstreden vraagstuk.
Wie hebben Dachau bevrijd?
In de omgeving van München hebben de Amerikanen het concentratiekamp Dachau bevrijd. Toen de Amerikanen het hoofdkamp bevrijdden, waren er zowat 32.000 gevangenen aanwezig, van wie velen in zeer slechte gezondheid verkeerden. Enkele dagen eerder waren nog duizenden gevangenen met “dodenmarsen” aangekomen.
Wat gebeurde er met de Nederlanders tijdens de Japanse bezetting?
Omstreeks 270.000 van deze Javanen werden naar andere gebieden in Zuidoost-Azië gestuurd, waarvan slechts 52.000 terugkeerden; dit betekende dat er een sterfte van 80% had plaatsgevonden. Nederlandse burgers, andere Europeanen en Indo’s waren een belangrijk doelwit van de Japanners; zij werden geïnterneerd in kampen.
Wat gebeurde er met de Indische Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Pas in augustus 1945 capituleert Japan en stopt de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Nog in diezelfde maand roept Indonesië echter de onafhankelijkheid uit. Na de daarop volgende gewelddadige ‘Bersiap’-periode slaan Nederlandse troepen hard terug in ‘politionele acties’.