Hoeveel manen in ons zonnestelsel?
Naast planeten kent ons zonnestelsel ook manen, in totaal zo’n 170. Het grootste deel daarvan draait om de grote gasreuzen, Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben in de regel veel minder manen. Venus en Mercurius hebben er zelfs geen enkele, onze eigen Aarde één.
Hoeveel manen hebben wij?
Er zijn ongeveer 170 manen in ons zonnestelsel. De meesten daarvan draaien om de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben meestal maar weinig manen: Mars heeft er twee, de aarde heeft er eentje, en Venus en Mercurius hebben er helemaal geen. De maan van de aarde is ongewoon groot vergeleken met de planeet.
Wat is een Ganymedes?
in de Griekse mythologie zoon van de Trojaanse koning Troos of Laomedoon. Hij werd om zijn lichamelijke schoonheid door de goden (sedert de 4e eeuw v.C. heet het: door Zeus of diens adelaar) geroofd en naar de Olympos gebracht om daar als schenker dienst te doen.
Wat zijn de grootste natuurlijke manen in het zonnestelsel?
De grootste natuurlijke manen in het Zonnestelsel (met een diameter groter dan ongeveer 3000 kilometer) zijn de Maan, de Galileïsche manen van Jupiter (Io, Europa, Ganymedes en Callisto), de grootste maan van Saturnus, Titan, en de grootste maan van Neptunus, Triton. Een aantal manen uit het Zonnestelsel en de aarde.
Wat is de kleinste planeet uit ons zonnestelsel?
De kleinste planeet uit ons zonnestelsel is Mercurius. Deze staat ook het dichts bij de zon en is dus de eerste planeet. Als je Mercurius aan de hemel wilt zien kan je de planeet zien als je in de schemering kijkt, zodat de zon je niet verblindt.
Wat zijn de planeten van het zonnestelsel?
Planeten. Het zonnestelsel heeft acht planeten: Mercurius; Venus; Aarde; Mars; Jupiter; Saturnus; Uranus; Neptunus; Pluto was eerst ook een echte planeet, maar werd in 2006 uitgeroepen tot dwergplaneet.. De planeet waar wij zelf op leven is de Aarde.