Hoeveel mag meewerkende echtgenoot verdienen?

Hoeveel mag meewerkende echtgenoot verdienen?

De fiscus aanvaardt standaard een bezoldiging tot 30% van het bedrijfsinkomen. Enkel wanneer je als meewerkende echtgenoot aantoonbaar verantwoordelijk bent voor meer dan 30% van het inkomen, kan je de bezoldiging optrekken tot meer dan 30% van het bedrijfsinkomen.

Wat is een meewerkende echtgenoot?

Als u gehuwd bent of contractueel samenwoont met een zelfstandige dan wordt u beschouwd als meewerkende echtgenoot: wanneer u effectief uw medewerking verleent in de zaak van uw zelfstandige echtgenoot of partner (regelmatig of minstens 90 dagen per jaar)

Wat is het Maxistatuut?

Wat houdt het statuut van de meewerkende echtgeno(o)t(e) (maxistatuut) in? Door het maxistatuut ben je volwaardig verzekerd voor pensioen, gezinsbijslagen, gezondheidszorg en bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap. Voor de faillissementsverzekering ben je niet verzekerd.

Waarom moet een zelfstandige zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en een ziekenkas?

Als je een zaak start, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Daarnaast sluit je aan bij een ziekenfonds. Zo heb je net als werknemers recht op een ziekteverzekering en kan je op steun rekenen wanneer je gezondheid het laat afweten.

Kan je als zelfstandige op ziekenkas?

Als zelfstandige of als meewerkende echtgenoot kan je aanspraak maken op een ziekte-uitkering, die uitbetaald wordt door je ziekenfonds. Opgelet Zelfstandigen in hoofdberoep die verminderde bijdragen betalen in het kader van de zogenaamde ‘gelijkstelling met een bijberoep’, kunnen geen aanspraak maken op uitkeringen.

Hoeveel mag je verdienen zonder belasting te betalen als student?

€ 8.724,- belastingvrij verdienen per jaar Maar er zijn ook heffingskortingen waar je recht op hebt, zoals arbeidskorting en algemene heffingskorting. Als je deze heffingskortingen afstreept tegen hetgeen je aan loonbelasting hebt betaalt, kom je bij een totaal bruto inkomen van maximaal € 8.724,- per jaar op nul uit.