Inhoudsopgave
Hoeveel longtransplantaties per jaar?
Binnen het Erasmus MC Transplantatie Instituut verrichten wij tussen de 30 en 40 longtransplantaties per jaar. We verwachten dat dit aantal de komende jaren verder zal toenemen. 80% van de patiënten op de wachtlijst ontvangt binnen 2 jaar een longtransplantatie.
Hoe lang leef je nog als je lever niet meer werkt?
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Kan een lever teruggroeien?
Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.
Kan je zonder longen leven?
Zonder goed werkende longen kunt u niet in leven blijven. Om de functie van de longen over te nemen kan een longtransplantatie uitgevoerd worden. In Nederland zijn er 3 ziekenhuizen die longtransplantaties uitvoeren: Erasmus MC in Rotterdam.
Hoelang kan je leven met nieuwe longen?
Er komt dus heel wat bij kijken.” Het kost gemiddeld tussen de drie en zes maanden voor de patiënten weer op de been zijn. Het is niet zo dat ze met andere longen evenveel levensverwachting hebben als leeftijdgenoten. De overleving na een long- transplantatie bedraagt gemiddeld tien jaar.
Hoe lang kun je leven met een getransplanteerde lever?
Overlijden eerste twee weken na ingreep: gemiddeld rond 2 à 5%. 1-jaarsoverleving: 90%. Dat betekent dat 90 mensen op 100 vanaf hun transplantatiedatum tot 1 jaar na de ingreep, in goede conditie, in leven zijn. 5-jaarsoverleving 80%.
Kun je een nieuwe alvleesklier krijgen?
Een nieuwe alvleesklier en eilandjes van Langerhans U komt in aanmerking voor een alvleesklier als het de enige mogelijkheid is om te blijven leven. Bij een alvleeskliertransplantatie krijgt u een nieuwe alvleesklier van een overleden donor. Mensen met problemen aan de nieren krijgen vaak ook een nieuwe nier.
Hoe gevaarlijk is een levertransplantatie?
Tijdens of direct na een levertransplantatie kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, infecties en lekkage van gal. De belangrijkste complicatie is echter afstoting van de donorlever. De eerste vier weken na de operatie is het risico hierop het grootst.
Welk orgaan wordt het meest gedoneerd?
(Novum) – Nieren zijn al jaren de meest gevraagde organen op de wachtlijsten van transplantatiebehoevende patiënten. In mei telde de wachtlijst 1421 personen die nieuwe organen nodig hebben, van wie 1074 om nieren vragen.
Wat zijn de risico’s van een orgaantransplantatie?
Beven kan voorkomen, een dunnere huid, bloedingen, diabetes, verhoogde bloeddruk, verhoogd vetmetabolisme … Er kunnen complicaties optreden bij de operatie zoals een onmiddellijke bloeding of een lekkage van de gal. De patiënt moet gezond leven om bepaalde nevenwerkingen tegen te gaan.
Wat voel je als je lever niet goed werkt?
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Kun je een stuk van je lever missen?
Patiënten die een goede conditie hebben, kunnen tot 70% van het leverweefsel missen. Als u last heeft van levercirrose of chemotherapie ondergaat kan dit minder zijn. Het leverweefsel groeit na de operatie weer aan en binnen ongeveer 3 weken is de capaciteit van de lever volledig hersteld.