Hoeveel kernreactoren in Belgie?

Hoeveel kernreactoren in België?

België telt zeven kernreactoren van het type drukwaterreactor (PWR, pressurized water reactor), verdeeld over twee sites : Doel (in de provincie Oost-Vlaanderen) en Tihange (in de provincie Luik). Het FANC ziet erop toe dat ENGIE Electrabel zijn twee centrales veilig uitbaat.

Welke kerncentrales zijn nog actief in België?

België telt twee kerncentrales: Doel en Tihange. Zij worden uitgebaat door ENGIE Electrabel. In Doel produceren vier kernreactoren de hele dag door zo’n 20 tot 30% van onze dagelijkse stroombehoefte. Tihange telt drie reactoren, die ook goed zijn voor zo’n 20 à 30% van onze elektriciteitsproductie.

Hoeveel elektriciteitscentrales zijn er in België?

België telt 7 kerncentrales, verdeeld over 2 sites, 4 centrales in Doel en 3 centrales in Tihange. De 7 reactoren samen zijn goed voor een totaal vermogen van iets meer dan 6.000 MW. De centrales van Doel en Tihange zorgen sinds 45 jaar voor een ruime helft van de totale elektriciteitsproductie.

Waar staan onze kerncentrales?

Kernenergie tegenwoordig Tegenwoordig zijn in Nederland nog drie kernreactoren actief: de reactoren in Petten en Delft en de kernenergiecentrale in Borssele, die in 1973 in gebruik werd genomen. Dodenwaard werd in 1997 gesloten wegens het ongunstige politieke klimaat en het geringe vermogen van de oude reactor.

Waarom moeten de kerncentrales weg?

De basislast die de kerncentrales constant leveren, ‘bezetten’ het elektriciteitsnet. Op momenten dat er meer energie geproduceerd wordt dan verbruikt (en als deze overcapaciteit niet naar het buitenland geëxporteerd kan worden), moeten er dus energiecentrales stilgelegd worden.

Waarom willen ze kerncentrales sluiten?

Resultaat: hoge kosten, te weinig hernieuwbare capaciteit en een draagvlak dat op en neer gaat als een jojo. Het heeft dus lang geduurd, maar intussen hebben zowat alle belangrijke spelers de nucleaire bladzijde omgedraaid.