Hoeveel fentanyl pleisters mag je hebben?

Hoeveel fentanyl pleisters mag je hebben?

Volwassenen en kinderen > 16 jaar. Begindosering bij nog niet met opioïden behandelde patiënten: 12 microg/uur elke 72 uur. Alleen na de eerste toediening: als de pijnstilling onvoldoende is, kan ofwel na 48 uur eenzelfde pleister geplakt worden op een andere plek, ofwel na 72 uur een pleister van een hogere sterkte.

Hoe lang kun je morfinepleisters gebruiken?

Langdurig gebruik morfine Morfine kunt u zonder probleem langdurig gebruiken. Verslaving is onder te verdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Als u morfine als pijnstiller of tegen kortademigheid gebruikt, is de kans op geestelijke afhankelijkheid zeer gering.

Wat is sterker fentanyl of morfine?

Fentanyl is een opiaat dat tientallen malen sterker is dan morfine. “Het wordt in de Verenigde Staten en Canada ook veel gebruikt als partydrug maar in Nederland lijkt dat vooralsnog minder te gebeuren. Het gebruik voor medische doeleinden is wel toegenomen de laatste jaren”, weet Evelien Kuip, internist-oncoloog.

Lees ook:   Wat doet een audit?

Wie mag fentanyl pleister plakken?

Het plakken van een fentanyl-pleister is geen voorbehouden verpleegkundige handeling. Patiënten in de thuissituatie kunnen de pleister ook zelf plakken.

Is fentanyl hetzelfde als morfine?

Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding of pijn na een hartinfarct. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Is langdurig gebruik van morfine schadelijk?

Zoals bij bijna ieder geneesmiddel dat langdurig wordt gebruikt, is er wel sprake van lichamelijke gewenning aan morfine. Dit is op zich niet schadelijk. Alleen als het gebruik van morfine plotseling wordt gestaakt, kan dat zogenaamde ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Hoeveel keer is fentanyl sterker dan morfine?

Sinds popartiest Prince mogelijk overleed aan een overdosis fentanyl, staat dit krachtige opioïd volop in de belangstelling. Het zou honderd keer sterker zijn dan morfine en bovendien ontzettend verslavend zijn.

Lees ook:   Wat is een AV opleiding?

Hoe werkt fentanyl pijnstillers?

Fentanyl is een sterke pijnstiller. Bij hevige pijn, zoals pijn na operaties, verwondingen, kanker en na een hartinfarct (hartaanval). De pleisters beginnen te werken binnen 1 dag. Ze werken 2 tot 3 dagen lang. Tabletten voor in de mondholte, neusspray en zuigtabletten (‘lolly’) werken binnen 10 tot 30 minuten.

Wat is fentanyl voorgeschreven?

Fentanyl wordt voorgeschreven voor hevige pijn die onvoldoende reageert op middelen zoals paracetamol, NSAID’s en tramadol. Het gaat vaak om pijn na een operatie, pijn bij kanker en sommige vormen van chronische pijn.

Is fentanyl plotseling gestopt?

Dit komt omdat het lichaam na verloop van tijd went aan fentanyl. Als het gebruik van fentanyl plotseling wordt gestopt, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit kunt u voorkomen door het gebruik langzaam af te bouwen. Psychische klachten, zoals rusteloosheid, gejaagdheid, verwardheid of nervositeit.