Hoeveel elektronisch afval?

Hoeveel elektronisch afval?

Grote toename in hoeveelheid afval In 2019 bedroeg de hoeveelheid elektrisch en elektronisch afval (AEEA), inclusief de export van gebruikte apparaten dat in Nederland is vrijgekomen 23,8 kg per inwoner (oftewel 411 miljoen kg).

Is AEEA gevaarlijk afval?

Is AEEA gevaarlijk afval? Als AEEA gevaarlijke onderdelen of componenten bevat is het gevaarlijk afval. AEEA moet verplicht gedepollueerd en gedemonteerd worden door vergunde verwerkers. De verschillende afvalstromen die na depollutie en demontage ontstaan moeten verder gerecycleerd worden.

Hoeveel elektrische apparaten worden gerecycled?

Slechts een zesde van het elektronisch afval wordt gerecycled. Dat is niet alleen zonde van die apparaten of schadelijk voor het milieu, constateren wetenschappers in het VN-rapport ‘Global E-waste Monitor 2020’. Het is ook weggegooid geld.

Hoe wordt elektronisch afval verwerkt?

De overheid zamelt elektrische apparaten in om ze te recyclen en opnieuw te gebruiken. Dit bespaart grondstoffen, zorgt voor minder afval en voorkomt dat gevaarlijke stoffen in het milieu terecht komen. Het verwerkingsbedrijf verwerkt de apparaten op de beste manier.

Hoeveel e-waste in Nederland?

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben vorig jaar een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder.

Wat hoort er niet bij AEEA?

AEEA is gevaarlijk afval

  • Voorbeelden van schadelijke onderdelen:
  • In koel- en vriesapparatuur en andere grote toestellen: koelmiddelen met CFK’s of halonen, CFK-houdende olie, PCB-houdende condensatoren, kwikschakelaars,…;

Wat mag niet bij AEEA?

Ander groot elektro (huishoudelijke apparaten), zoals bijvoorbeeld: wasmachines, vaatwassers, droogkasten zonder warmtepomp, kookfornuizen,… Beeldschermen: beeldbuishoudende computer- en televisieschermen. Klein elektro, zoals bijvoorbeeld: gsm, strijkijzer, video, verlichtingstoestel, platte schermen…

Hoeveel procent van het afval wordt gerecycled?

Van de 8,3 miljard ton die is gefabriceerd, is 6,3 miljard ton als afval geëindigd. En daarvan is slechts negen procent gerecycled. De overgrote meerderheid – 79 procent – ligt op steeds vollere vuilstortplaatsen of kwijnt weg als afval in het milieu.

Hoeveel afval gooit een mens per jaar weg?

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: 59 procent leveren we gescheiden in. Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld.