Inhoudsopgave
Hoeveel drielingen zijn er in Nederland?
Ieder jaar worden in Nederland rond de 2600 tweelingen geboren. Drielingzwangerschappen komen al een stuk minder vaak voor; zo’n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap.
Wat is een modi tweeling?
In ongeveer 70% van de eeneiige tweelingzwangerschappen delen de beide foetussen dezelfde placenta. Dit wordt een monochoriale tweelingzwangerschap genoemd. Deze folder is bestemd voor patiënten die zwanger zijn van een monochoriale tweeling.
Kan een eeneiige tweeling verschillend zijn?
Eeneiige (of monozygote) tweelingen ontstaan uit de bevruchting van één eicel door één zaadcel, waarna de eicel zich splitst in twee identieke delen. Het is een raadsel waarom dat gebeurt. Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek en hebben altijd hetzelfde geslacht.
Hoeveel Zeslingen zijn er?
Wereldwijd werden er in het verleden slechts enkelen geboren. In Nederland werd er één keer een zesling geboren. Dat gebeurde in 1977 in Leiden, waar een 28-jarige vrouw vier meisjes en twee jongens kreeg. De vrouw kreeg al eerder een vierling, maar die kinderen stierven bij de geboorte.
Kan een drieling eeneiig zijn?
Dan spreekt men van een eeneiige tweeling. Een combinatie is eveneens mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld een drieling bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel. Echter de meeste drielingen zijn drie-eiig.
Wat is een DCDA Gemelli?
Zij nestelen zich afzonderlijk – maar wel vlak bij elkaar – in de baarmoederwand in. Het tussenschot bestaat uit vier vliezen. Ook wel een Dichoriaaldiamnionitische (DCDA) tweeling genoemd (zie afbeeldingen 1 en 2). Afbeelding 1: twee tot een samengegroeide placenta, twee buitenvliezen, twee binnenvliezen.
Waarom lijken eeneiige tweelingen op elkaar?
Omdat het DNA van de embryo’s precies gelijk is, doordat ze uit dezelfde bevruchte eicel komen, zijn deze individuen genetisch identiek aan elkaar. De twee personen van een eeneiige tweeling zijn dus ook altijd van hetzelfde geslacht.
Waarom verschillen eeneiige tweelingen?
De twee helften hebben hetzelfde DNA, maar verschillen toch in uiterlijk en vatbaarheid voor ziektes. Hoe kan dat, als hun genen nagenoeg overeenkomen? Een simpele oorzaak is de omgeving: een tweelingbroer of -zus wordt nou eenmaal niet blootgesteld aan exact dezelfde factoren, zoals voeding of zonlicht.