Inhoudsopgave
Hoeveel DNA erf je van je ouders?
Bij de bevruchting smelt de ei- en zaadcel samen en bevat het nieuwe wezen zo weer 46 chromosomen, 23 van zijn vader (de zaadcel) en 23 van mijn moeder (de eicel). Voor iedere erfelijke eigenschap heb je 2 genen, 1 van je vader en 1 van je moeder.
Hoe kan je beschadiging van DNA zien?
Beschadiging van het DNA treedt op door blootstelling aan straling, zoals het ultraviolette bestanddeel van zonlicht en röntgenstralen. Maar ook toxische stoffen beschadigen het DNA, zoals bestanddelen van sigarettenrook en chemotherapeutica, zoals cisplatine.
Hoe ontstaan genetische afwijkingen?
Verworven genetische aandoeningen treden op wanneer er tijdens het leven veranderingen plaatsvinden in de genen of chromosomen als gevolg van bepaalde stoffen die mutagenen worden genoemd. Van een groot aantal chemicaliën is bekend dat ze dit soort veranderingen veroorzaken.
Wat is een genmutatie?
Bij een genmutatie komen wijzigingen voor in de normale DNA-sequentie van een gen. Dit kunnen basepaaromwisselingen of raamverschuivingen zijn. Hierdoor treden wijzigingen op in het eiwit waarvoor het gen is gecodeerd.
Hoe maak je een Kruisingsschema?
Het kruisingsschema Aan een zijde van het schema plaats je de mogelijke gameten van de vader (hier verticaal), aan de andere kant plaats je de mogelijke gameten van de moeder (hier horizontaal bovenaan). De combinaties hiervan schrijf je in de vakjes. Dit zijn de mogelijke genotypen van de nakomelingen.
Heb je meer DNA van je vader?
Ons eigen DNA is een combinatie van het DNA van onze ouders. De ene helft komt van je vader, de andere helft van je moeder. Maar in het DNA van iedereen zitten al bij de geboorte variaties die je bij geen van de ouders terugvindt. Dit zijn de novo mutaties; ‘nieuwe’ mutaties (veranderingen) die alleen het kind heeft.
Wat kunnen de gevolgen zijn als het DNA van iemand beschadigd is?
Gevolgen van DNA-schade De cel verliest het vermogen om zich te delen, een toestand die ook wel senescentie genoemd wordt. De cel gaat over tot zelfmoord via een proces dat apoptose genoemd wordt. De cel gaat zich ongeremd delen, wat kan leiden tot de vorming van tumoren.
Wat beschadigd DNA?
Door chemische stoffen, röntgen- en UV-straling kan ons genetische materiaal (DNA) beschadigd raken.
Hoe ontstaan aangeboren afwijkingen?
Factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een aangeboren afwijking zijn bijvoorbeeld: stoornissen in een bepaald gen, infectieziektes, trauma, zuurstofgebrek en alcohol- en geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap. Ook amnionstrengen kunnen afwijkingen veroorzaken aan armen of benen.
Welke genetische afwijkingen zijn er?
Een aantal erfelijke aandoeningen die in de Wikipedia tot op heden behandeld worden zijn:
- Craniosynostose.
- Astma.
- Anemie van Fanconi.
- Fenylketonurie (PKU)
- Hemofilie.
- Hereditaire motorische en sensorische neuropathieën (HMSN)
- Katwijkse ziekte.
- Kleurenblindheid.
Kan DNA muteren?
In het DNA kunnen veranderingen optreden. Zo’n verandering heet een mutatie. Hierdoor is de code van een gen veranderd. En kan de eigenschap of functie van het gen toenemen, afnemen of zelfs helemaal niet meer werken.