Inhoudsopgave
Hoelang wachtlijst psycholoog?
De gemiddelde wachttijd in Nederland voor een psycholoog is momenteel 8 tot 16 weken. En als je een specifieke behandeling nodig hebt, zoals EMDR-therapie, kan dit oplopen tot wel 6 maanden.
Hoe lang is de wachttijd bij de ggz?
De aanmeldwachttijd is de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake, en zou beperkt moeten zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd is de tijd tussen de intake en de start van de behandeling, en zou beperkt moeten zijn tot 10 weken. De afgesproken Treeknorm voor de totale wachttijd is daarmee 14 weken.
Kan je zonder verwijzing naar een psycholoog?
Misschien wil je graag bij een psycholoog langs, maar ga je liever niet eerst met je verhaal naar de huisarts voor een verwijzing. Kan je direct naar een psycholoog, zonder verwijzing? Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing psychologische zorg krijgen.
Wat zijn de kosten voor een psycholoog?
Wat kost een psycholoog? In 2022 kost een gemiddelde sessie (30 minuten) bij een psycholoog tussen de €100 en €120 euro. In deze prijs zit jouw directe tijd met de psycholoog verwerkt, maar ook de kosten voor het uitwerken van jouw consult of bijvoorbeeld het beoordelen van ingevulde E-health.
Hoe lang duurt specialistische ggz?
Het gaat daarbij meestal om psychische klachten die korter dan zes maanden bestaan. Voor ernstiger problematiek wordt doorverwezen naar een klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor een (vaak langer durende) behandeling in de gespecialiseerde ggz.
Hoeveel mensen wachten op zorg?
In Nederland wachten ruim 27 duizend mensen te lang op geestelijke gezondheidszorg. Vooral het aantal mensen dat te lang op een intake wacht is hoog. In totaal wachtten in mei 75 duizend mensen op geestelijke gezondheidszorg.
Waarom wachtlijsten in de zorg?
Wat is de oorzaak van de wachtlijsten? Het systeem voor psychische zorg – zowel voor jeugdzorg als GGZ – faalt. De jeugdzorg is overdragen aan gemeenten die hiervoor nauwelijks genoeg expertise en geld hebben. Veel gemeenten kampen met financiële tekorten door de oplopende uitgaven aan jeugdzorg.
Hoeveel mensen op wachtlijst ggz?
In totaal staan er volgens de NZa ruim 77.000 mensen op een wachtlijst, waarvan een kleine 28.000 langer dan afgesproken moeten wachten. Blokhuis zegt tegen NOS op 3 dat het belangrijk is om erop te wijzen dat de wachttijden in de ggz regionaal en per diagnosegroep verschillen.