Inhoudsopgave
- 1 Hoelang is mijn COVID-19-vaccinatiebewijs na afronding van volledige vaccinatie geldig?
- 2 Is er een alternatief op een digitaal COVID-19-vaccinatiebewijs als ik geen smartphone heb?
- 3 Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op COVID-19?
- 4 Beschermt een COVID-19-vaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?
- 5 Hoe lang ben ik beschermd tegen COVID-19 na besmetting?
- 6 Hoelang ben je besmettelijk als je corona (COVID-19) met klachten hebt?
Hoelang is mijn COVID-19-vaccinatiebewijs na afronding van volledige vaccinatie geldig?
Hoewel de bescherming van de coronavaccins tegen ziekenhuisopname nog steeds erg hoog is, neemt de bescherming tegen overdracht en ziek worden van het virus geleidelijk af. Daarom heeft het kabinet besloten om de vaccinatiebewijzen in Nederland een geldigheid van 270 dagen te geven.
Is er een alternatief op een digitaal COVID-19-vaccinatiebewijs als ik geen smartphone heb?
Mensen die geen smartphone hebben, kunnen vanaf donderdag 1 juli ook hun vaccinatiebewijs printen via de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247.
Kun je de QR-code van CoronaCheck printen?
Op coronacheck.nl kunnen mensen – eventueel met hulp van mensen om hen heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen.
Kun je nog COVID-19 krijgen na vaccinatie?
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.
Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op COVID-19?
Bij een positieve zelftest is het belangrijk om je bij de GGD te laten hertesten (een confirmatietest). Er is namelijk een (kleine) kans dat de uitslag vals positief is. Met een hertest bij de GGD wordt de uitslag in de meeste gevallen bevestigd. Met een bevestiging van de GGD kan het BCO (bron- en contactonderzoek) goed gestart worden en houdt het RIVM zicht op de verspreiding van het virus. Daarnaast zorgt een positieve test bij de GGD ervoor dat je na het krijgen van een herstelbewijs een coronatoegangsbewijs kunt krijgen of dat de geldigheidsduur hiervan langer wordt.
Beschermt een COVID-19-vaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?
Uit onderzoek blijkt of een vaccin goed werkt. Als een coronavaccin bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om ziek te worden door coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad.
Kan ik de CoronaCheck-app ook gebruiken in andere landen in Europa?
Met de CoronaCheck-app kunnen mensen een internationale QR-code genereren die bruikbaar is in alle EU-lidstaten. De internationale QR-code, ook bekend als Digitaal Corona Certificaat, kan worden aangemaakt op basis van een negatieve test, vaccinatie of doorgemaakte corona-infectie.
Waar kan ik zien welk COVID-19-vaccin ik heb gekregen?
Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin u heeft gekregen en wanneer. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs.
Hoe lang ben ik beschermd tegen COVID-19 na besmetting?
De meeste mensen met een goede gezondheid bouwen afweer op tegen het virus na de besmetting. We weten nog niet precies hoe lang iemand precies beschermd is en of de opgebouwde afweer ook bescherming biedt tegen de verschillende varianten van het virus.
Hoelang ben je besmettelijk als je corona (COVID-19) met klachten hebt?
Je kunt al besmettelijk zijn de 2 dagen voordat je klachten krijgt. Mensen met COVID-19 zijn over het algemeen 1 tot 2 weken na het begin van de klachten besmettelijk.
Is het veilig verschillende vaccinaties in een paar maanden tijd te ontvangen?
Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.
Hoe kan COVID-19 zich verspreiden?
Dit kan door:• Inademen van de kleinste druppeltjes• Druppeltjes die in je ogen, je neus en mond komen, bijvoorbeeld doordat een besmettelijk persoon niest of hoest• Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is.