Inhoudsopgave [hide]
Hoe zorgt de ECB voor prijsstabiliteit?
De ECB handhaaft de prijsstabiliteit voor het eurogebied als geheel. Door in te zetten op een inflatie van 2% kunnen er inflatieverschillen tussen de eurolanden blijven bestaan, waarbij de inflatiecijfers zich idealiter in de loop der tijd naar het gemiddelde zouden moeten bewegen.
Hoe werkt QE?
Bij quantitative easing (kwantitatieve verruiming) vergroot de centrale bank de geldhoeveelheid in een poging de economie te stimuleren. Dit gebeurt door het opkopen van effecten met geld dat speciaal voor dat doel is gecreëerd. Hoewel dit kan leiden tot extra bestedingen bestaat er ook het risico op inflatie.
Hoe beinvloed de ECB de rente?
Als er meer geld wordt uitgeleend stijgt de hoeveelheid geld die in omloop is. Op deze manier kan de ECB de hoeveelheid geld die banken kunnen uitlenen beïnvloeden. Bij een hogere rente van de ECB wordt het voor banken duurder om reserves op te bouwen, en zullen zij ook een hogere rente vragen voor hun leningen.
Hoe kan een lagere rente de economie stimuleren?
Een lagere rente maakt het aantrekkelijker om te lenen en minder aantrekkelijk om te sparen. Mensen zullen hierdoor meer gaan uitgeven. In een laagconjunctuur zijn de bestedingen laag: er wordt weinig geld uitgegeven. Om de conjunctuur te stimuleren kan een centrale bank er dan voor kiezen om de rente te verlagen.
Waarom streeft ECB naar prijsstabiliteit?
Als de ECB de economie wil stimuleren, stimuleert ze de schuldgroei. Groei van de schulden remt echter de welvaartsontwikkeling. Omdat de ECB geen andere instrumenten heeft probeert ze hoe dan ook schuldgroei te forceren. Daarom streeft ze naar inflatie.
Hoe werkt de ECB?
De Europese Centrale bank (ECB) beheert de euro. Zij maakt het economisch en monetair beleid van de EU en voert dat uit. Haar belangrijkste doel is de prijzen stabiel houden en daardoor zorgen voor economische groei en werkgelegenheid.
Waarom verhoogt de ECB de rente niet?
De kans is groot dat de Europese Centrale Bank de rente dit jaar niet gaat verhogen. Persbureau Bloomberg meldt dat de ECB eerst wil afwachten wat de economische impact is van de oorlog in Oekraïne. ‘Het gaat natuurlijk uiteindelijk wel een keer gebeuren’, zegt BNR huiseconoom Han de Jong.