Hoe zoek je naar wetenschappelijke artikelen?

Hoe zoek je naar wetenschappelijke artikelen?

Een wetenschappelijk artikel zoek je best via een databank. Er bestaan zowel algemene databanken (bv. Google Scholar, Scopus, Web of Science) als disciplinespecifieke databanken (bv. PubMed voor gezondheidswetenschappen).

Is Google Scholar wetenschappelijk?

Google Scholar is een zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. In de resultatenlijst krijg je zowel boeken en peer reviewed artikels als grijze literatuur zoals rapporten, conferentiebijdragen en patenten. Links kan je via de facetten verfijnen op taal of periode.

Hoe krijg je wetenschappelijke artikelen op Google?

Google Scholar kun je bereiken via http://scholar.google.nl. Zet voordat je begint met zoeken je VPN-verbinding (van de universiteit) aan, of ga op de universiteit zitten. De toegang tot een artikel is namelijk niet altijd gratis. Via het netwerk van je universiteit krijg je tot meer artikelen direct toegang.

Is alle info op Google Scholar gratis?

Google Scholar is een gratis toegankelijke internet-zoekmachine die de volledige tekst of metadata van wetenschappelijke literatuur indexeert in een scala aan publicatie-indelingen en disciplines.

Is Google Scholar betrouwbaar?

Google Scholar is de wetenschappelijke zoekmachine van Google. Anders dan de gewone Google leidt Google Scholar je exclusief naar betrouwbare, wetenschappelijke informatie. Helaas is de volledige tekst van artikelen niet altijd beschikbaar.

Hoe werk je met Google Scholar?

Klik op de pijl rechts in de zoekbalk om het zoekscherm voor geavanceerd zoeken (Advanced search) te openen. Standaard zoekt Google Scholar in de volledige tekst van documenten (anywhere in the article). Je kunt ook ervoor kiezen om alleen op woorden in de titel zoeken. Dat levert meestal relevantere zoekresultaten op.

Hoe vind je de juiste literatuur?

Via www.scholar.google.nl kom je bij de speciale Google-zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur terecht. De toegang tot een artikel is alleen niet altijd gratis. Zet daarom je VPN-verbinding aan (of ga naar de onderwijsinstelling) om tot toegang te verkrijgen tot meer artikelen.

Waar wordt Google Scholar voor gebruikt?

Google Scholar is een veel gebruikte zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. De zoekmachine richt zich op alle wetenschappelijke disciplines. Met Google Scholar doorzoek je standaard de gehele tekst van een artikel.

Hoe weet ik of mijn artikel peer reviewed is?

Een peer review is dus een toetsing door een vakgenoot. Als je ziet dat een artikel ‘peer–reviewed’ is kun je uitgaan van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de informatie.