Inhoudsopgave
Hoe ziet een koninklijk besluit eruit?
Een Koninklijk Besluit is een besluit van de regering. Volgens artikel 47 van de Grondwet: ‘Alle wetten en Koninklijke besluiten worden door de Koning en door één of meer ministers of staatssecretarissen ondertekend’. Er zijn twee soorten Koninklijke besluiten: Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Wat is het verschil tussen een Koninklijk Besluit en een wet?
Een koninklijk besluit kan door de regering worden uitgevaardigd zonder directe medewerking van het parlement. Een koninklijk besluit kan door een rechter getoetst worden aan de Grondwet, een formele wet niet.
Wie moeten de wet ondertekenen?
Er wordt gestemd in de Tweede Kamer. En vervolgens wordt over het voorstel gestemd in de Eerste Kamer. De Koning en de minister ondertekenen het voorstel. De wet treedt in werking na publicatie.
Wat is het grootste verschil tussen een wet en een koninklijk besluit?
De meeste Koninklijke Besluiten berusten op een formele wet. Er is dan sprake van gedelegeerde wetgeving: de wet bepaalt dat regels nader mogen worden uitgewerkt. Is dat niet het geval, dan spreekt men van een ‘zelfstandige’ KB. Over een KB wordt advies uitgebracht door de Raad van State.
Wat is het verschil tussen een Koninklijk Besluit en een algemene maatregel van bestuur?
Een AMvB is een Koninklijk Besluit (KB) van de regering en kan, anders dan een wet, in principe zonder medewerking van de Staten-Generaal worden vastgesteld. De regering moet over een algemene maatregel van bestuur wel advies vragen aan de Raad van State. Na vaststelling vindt publicatie plaats in het Staatsblad.
Wat is de rechtsgrond van een Koninklijk Besluit?
Het meest voorkomende geval van een rechtsgrond is een uitdrukkelijke machtiging van de uitvoerende macht door de wetgevende macht. In dat geval moet in de aanhef uiteraard worden verwezen naar de wetsbepaling(en)/decreetsbepalingen die die machtiging bevat(ten).
Is een wet een besluit?
Ieder besluit van een daartoe bevoegd overheidsorgaan dat algemeen verbindende voorschriften bevat, kan worden beschouwd als een wet.