Hoe zie je of zekering kapot is meterkast?
In uw meterkast heeft u opgeschreven welke ruimtes er achter welke zekering / groep zitten. De stop die gesprongen / doorgeslagen is, is te herkennen aan het veertje dat uit de zekering komt op de plek waar u nog een gekleurd metalen plaatje zag. Deze kleur is grijs bij een zekering van 16A, rood bij 10A.
Hoe kan ik een zekering testen?
Als je wilt doormeten of een zekering goed is dan kun je de OHM stand (Ω) inschakelen. Zet de Multimeter hiervoor in de Ω 200 stand. De 200 stand staat voor een perfecte geleiding. Test altijd eerst hoe de geleiding is door de meetpennen (punten) tegen elkaar aan te houden.
Hoe meet je een stop door?
Multimeters meten AC- en DC-voltage, de elektrische weerstand, en de elektrische stroom. Voor het testen van een zekering kun je haar gebruiken als een ohmmeter (een meter die weerstand test) of een ampèremeter (een meter die de elektrische stroom test). Een multimeter heeft een positieve en negatieve voedingslijn.
Wat te doen als er een stop is doorgeslagen?
Wat te doen wanneer een stop of automaat is doorgeslagen
- Schakel dit apparaat uit en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact.
- Vervang in de meterkast de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
- Schakel zo nodig ook de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in.
Hoe ontstaat piekstroom?
Een stroompiek, oftewel piekstroom, is een plotselinge verhoging in het stroomverbruik, waardoor de spanning over het elektriciteitsnet verloren gaat. Deze pieken ontstaan als een apparaat wordt ingeschakeld en meer stroom trekt dan wanneer de apparatuur volledig in werking is.
Wat moet ik doen als de stroom uitvalt?
Tijdens de stroomstoring Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009. Beperk verdere telefoontjes zoveel mogelijk, want die kunnen het netwerk overbelasten, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten.