Hoe zeg je op een nette manier nee?

Hoe zeg je op een nette manier nee?

19 manieren om vriendelijke, doch beslist, NEE te zeggen

 1. Bedankt voor het verzoek, maar het gaat me niet lukken.
 2. Nee, dat komt mij niet goed uit.
 3. Bedankt voor het vragen…
 4. Ik begrijp het…
 5. Je zou gelijk kunnen hebben…
 6. Ik zie dat het voor jou zou kunnen werken…
 7. Ik geef om je…

Hoe dwing je iets af?

Houd je aan je woord. Als je zegt dat je iets gaat doen of je doet een belofte, dan kun je je daar maar beter aan houden. En als je niet zeker weet of je het kunt doen, doe dan geen lege beloften waardoor mensen zich alleen maar tijdelijk beter zullen voelen.

Hoe zeg je netjes dat je iets niet wilt?

Hier zijn een paar manieren.

 • Dankjewel dat je aan me dacht, maar dat kan ik (nu) niet doen.
 • Ik heb mijn tijd nu voor iets anders nodig.
 • Daar kom ik (tijd invoegen) op terug.
 • Daar kan ik je niet mee verder helpen, maar ik kan wel…
 • Ik laat dat (deze keer) aan me voorbij gaan.
 • Ik voel me gevleid, maar dit is niks voor mij.

Hoe zeg je netjes nee tegen iemand?

Op de volgende manieren kun je integer en congruent nee zeggen – met liefde en warmte – om daarmee je eigen grenzen te respecteren:

 • Bedankt voor het vragen, en nee.
 • Ik begrijp het en nee.
 • Je zou gelijk kunnen hebben, en nee.
 • Ik zie dat het voor jou zou kunnen werken, en nee.
 • Ik geef om je, en nee.
 • Ik houd van je en nee.

Hoe zeg je beleefd NEE tegen een uitnodiging?

Zeg stevig en duidelijk ‘nee’, zodat het duidelijk is dat je niet kunt doen wat je vriend wil. Als je ‘afwerende’ antwoorden geeft zoals ‘ik zal proberen er te zijn’ of ‘ik zal zien; herinner me er later aan’ als je weet dat je er geen zin hebt, dan houd je de ander aan het lijntje.

Waarom krijg ik niks gedaan?

Tot niets meer komen kan het gevolg zijn van een burn-out. Als je er over na gaat denken is het ook niet vreemd: bij een burn-out zit je continu in een staat van stress, je bent uitgeput, zit niet lekker in je vel en misschien voelt het wel alsof je in een gat bent gevallen.

Hoe vraag je iemand iets te doen?

1. Toon oprechte interesse

 1. Toon oprechte interesse.
 2. Toon oprechte interesse.
 3. Geef geen kritiek op de ander.
 4. Geef geen kritiek op de ander.
 5. Zorg ervoor dat de ander het wil doen.
 6. Zorg ervoor dat de ander het wil doen.
 7. Geef de ander het gevoel dat hij belangrijk is.
 8. Geef de ander het gevoel dat hij belangrijk is.

Hoe kun je nee zeggen zonder iemand te kwetsen?

Tips om “nee” te kunnen zeggen

 1. “Sorry, ik ben op het moment erg druk, en kan je nu niet helpen.”
 2. “Ik ben bang dat ik te weinig ervaring/expertise heb om te doen wat je van me vraagt.
 3. “Ik heb op het moment teveel aan mijn hoofd en heb niet de tijd en/of energie om extra hulp te kunnen bieden.”

Hoe geef je netjes aan dat je geen zin hebt in afspraak?

Zo wijs je iemand af zonder te kwetsen! Wees daarbij: Eerlijk: Zeg geen ja op een voorstel voor een date, zonder intenties om ook daadwerkelijk te gaan. Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: ‘Een afspraak lijk me erg gezellig!

Hoe kap je een scharrel af?

Zo wijs je je scharrel (vriendelijk) af

 • Wees eerlijk. Het is echt zo: eerlijkheid duurt het langst.
 • Wees duidelijk. Hem afwijzen doe je met een reden (of redenen).
 • Blijf vriendelijk. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
 • Je hoeft geen sorry te zeggen.
 • Geef hem de tijd en ruimte om over jullie ‘relatie’ heen te komen.