Hoe wordt transgender vastgesteld?

Hoe wordt transgender vastgesteld?

Al snel werd ’transgender’ een brede parapluterm, waarmee een heel scala aan variaties in gendergevoelens en -gedrag kan worden aangeduid. De gemene deler is steeds: een mismatch tussen het geslacht dat bij de geboorte werd toegekend en de eigen beleving of gewenste uiting van geslacht.

Kan huisarts hormonen voorschrijven?

Een hormonale behandeling kan ook worden voorgeschreven door de huisarts, al dan niet in overleg met een endocrinoloog. Gedetailleerde richtlijnen hiervoor kan u downloaden in de rechterzijbalk.

Welke hormonen nemen transgenders?

De behandeling bij transgender vrouwen bestaat meestal uit medicatie die de productie van testosteron afremt, anti-androgenen en vrouwelijke hormonen in de vorm van oestrogenen. Het afremmen van de testosteronproductie is alleen nodig bij pre-operatieve transgender vrouwen.

Kan de huisarts testosteron voorschrijven?

Meestal schrijven artsen in dat geval testosteron voor. Het stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei en lage stem. Artsen schrijven testosteron bij jongens meestal voor in de vorm van injecties of een huidgel. De Sustanon-injecties werken 3 tot 4 weken, de Nebido-injecties 10 tot 14 weken.

Wat betekent transman?

Wat is transgender? Een jongen die zich eigenlijk een meisje voelt, of andersom. Transgender personen zijn geboren in het verkeerde lichaam. Onder de parapluterm ’transgender’ vallen ook agenders, gender fluid en andere gendervariaties.

Hoe weet je of je genderdysforie hebt?

​​​Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn. Het gender past niet bij hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen uiten. Sommigen hebben hier zoveel last van, dat het kan leiden tot bijvoorbeeld depressieve klachten of angst.

Hoeveel kost hormoontherapie?

De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.

Hoe kom ik aan vrouwelijke hormonen?

De hormoonbehandeling bestaat meestal uit medicatie die de productie van testosteron afremt (antiandrogenen), waaraan oestrogenen worden toegevoegd. Onder invloed van de hormonale behandeling zullen geleidelijk aan de mannelijke geslachtskenmerken verdwijnen en meer vrouwelijke kenmerken ontstaan.

Hoe lang duurt een transitie?

De medische transitie is een langdurig proces. Momenteel zijn er lange wachtlijsten, soms wel van meer dan twee jaar. De gehele medische transitie kan, afhankelijk van de gekozen behandelingen, wel vijf jaar of langer duren.

Hoe duur is een geslachtsverandering?

Als je naar de huisarts gaat, kan deze je meer duidelijkheid geven over deze precieze kosten.. Ik heb tevens reacties van ondergane geslachtsoperaties-patienten gevonden uit Nederland, deze varieren rond de €80.000, maar hier heb je niet veel aan.

Is testosteron vrij verkrijgbaar?

Je kan testosteron ook kopen zonder recept. Het is alleen niet legaal en komt heeft veel risico’s. Ook is het cruciaal om mogelijke bijwerkingen in de gaten te houden door het hormoonspiegel regelmatig te controleren. Hierdoor krijg je de maximale voordelen en voorkom je bijwerkingen.

Hoe weet je of je te weinig testosteron?

Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.