Hoe wordt moederschapsrust berekend?

Hoe wordt moederschapsrust berekend?

Zwangere werkneemsters hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Dat moederschapsverlof van vijftien weken bestaat uit: – zes weken prenataal verlof dat vóór de vermoedelijke bevallingsdatum wordt genomen; – negen weken postnataal verlof dat begint op de dag van de bevalling.

Hoeveel bedraagt bevallingsverlof?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte (‘zwangerschapsverlof’): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte (‘bevallingsrust’ of ‘bevallingsverlof’): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Hoeveel dagen recht op zwangerschapsverlof?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoeveel moederschapsverlof?

U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.

Hoe bereken je de geboortedatum?

Je uitgerekende datum wordt als volgt berekend:

  1. Er worden 40 weken (280 dagen) opgeteld bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Omdat de ovulatiedatum afhankelijk is van je menstruatiecyclus, wordt de berekende datum uit stap één aangepast.

Hoeveel postnataal verlof?

Het postnataal verlof (of de bevallingsrust) omvat verplicht minstens negen weken. Vanaf de dag van de bevalling mag de werkneemster gedurende een periode van negen weken niet werken. Hierop bestaat geen enkele uitzondering.

Hoeveel zwangerschapsverlof bij een tweeling?

Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.

Hoe tel je hoeveel weken je zwanger bent?

Zwangerschap berekenen Een gemiddelde zwangerschap duurt 38 weken vanaf het moment van bevruchting. Vanaf het moment van de 1ste dag van jouw laatste menstruatie is dit 40 weken. Deze laatste telling wordt vaak gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent.