Inhoudsopgave
Hoe wordt een arrondissement ook wel genoemd?
In de Franstalige Canadese provincie Quebec wordt de term arrondissement gebruikt voor wat in Nederland een stadsdeel of deelgemeente zou heten en in België een district of stadsdistrict.
Hoe heet het rechtsgebied van een rechtbank?
Het rechtsgebied van de rechtbank wordt nog steeds aangeduid als arrondissement.
Hoe heet een rechter van het gerechtshof?
De rechters van een gerechtshof worden ‘raadsheer’ genoemd. Een raadsheer kan een man of een vrouw zijn: een vrouwelijke raadsheer wordt niet raadsvrouw of raadsdame genoemd. Rechterlijke uitspraken van een hof worden gewoonlijk niet aangeduid als ‘vonnis’, maar als arrest.
Wat arrondissement?
arrondissement – Zelfstandignaamwoord 1. onderdeel van een bestuurlijk gebied, o.a. in België en Frankrijk ♢ Een arrondissement is in Nederland het gebied dat onder de bevoegdheid valt van een arrondissementsrechtbank en komt ongeveer overeen met een provincie.
Wat doet arrondissementsrechtbank?
Ook: rechtbank. Het gerecht binnen een arrondissement. Een arrondissementsrechtbank is een rechtscollege dat in eerste aanleg de burgerlijke en bestuursrechtelijke rechtspraak uitoefent voorzover deze niet aan een ander rechtscollege is opgedragen.
Wie is de baas van een arrondissement?
De hoogste (politieke) baas van het OM is de Minister van Justitie. Nederland is opgedeeld in 19 gebieden, de zogenaamde arrondissementen. In elk arrondissement bevindt zich 1 rechtbank.
Wat is de sector kanton in de rechtbank?
De sector kanton is in Nederland een van de sectoren van de rechtbank. Tot 2002 bestond voor kantonzaken een aparte rechterlijke instantie: het kantongerecht. Daarna is het kantongerecht als aparte sector opgenomen in de rechtbank.
Wat is de rechtspraak bij een rechtbank?
Nederland kent 11 rechtbanken. Elke rechtbank heeft een eigen arrondissement (“regio”). Rechtspraak bij de rechtbank kan enkelvoudig zijn (één rechter behandelt de zaak) of meervoudig (drie rechters behandelen de zaak).
Welke rechtbanken hebben een eigen arrondissement?
Nederland kent 11 rechtbanken. Elke rechtbank heeft een eigen arrondissement (“regio”). Rechtspraak bij de rechtbank kan enkelvoudig zijn (één rechter behandelt de zaak) of meervoudig (drie rechters behandelen de zaak). Sinds 2001 zijn de kantongerechten geen zelfstandige eenheden meer, maar maken zij als ‘sector kanton’ deel uit van een