Hoe wordt de houdbaarheidsdatum aangegeven?

Hoe wordt de houdbaarheidsdatum aangegeven?

De datum wordt altijd vooraf gegaan door de woorden: ’ten minste houdbaar tot’, ’ten minste houdbaar tot einde’ of ’te gebruiken tot’. De volgorde moet altijd zijn: dag, maand, jaar. De dag wordt aangegeven met een getal van twee cijfers, de maand in letters (voluit of de gebruikelijke afkorting) of cijfers.

Wie beslist over de houdbaarheidsdatum?

Wie beslist welke datum vermeld staat? De fabrikant. Die wil natuurlijk een goede kwaliteit van het product garanderen, maar na de THT-datum kan je het product nog probleemloos en zonder veel risico eten. De kans bestaat echter dat de smaak, de geur of de kleur van het product verandert.

Welke producten zijn TGT?

De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit. Bij producten met een THT datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan.

Waar staat geen houdbaarheidsdatum op?

Producten zonder datum Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.

Wat is het verschil tussen te gebruiken tot en ten minste houdbaar tot?

Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet u dus best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen in veel gevallen nog veilig worden opgegeten.

Welk voedingsmiddel is 1 maand houdbaar?

Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.

Kan je kip 2 dagen over datum eten?

Kun je kip 2 dagen over datum eten? Kipfilet, vlees en vers gehakt zijn ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast. Als de TGT- datum is overschreden, moet je het product weggooien. Het voedsel voor die datum invriezen kan wel.

Hoe lang mag een ei over de datum zijn?

Hoe lang mag een ei over de datum zijn? Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn.