Hoe wordt de diagnose leukemie gesteld?

Hoe wordt de diagnose leukemie gesteld?

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.

Hoe krijg je lymfatische leukemie?

Oorzaken ALL (Acute lymfatische leukemie) We weten niet precies hoe een acute lymfatische leukemie kan ontstaan. Wel is bekend dat er soms een relatie kan zijn met straling of met bepaalde medicijnen.

Waar denk je aan bij leukemie?

Symptomen van leukemie zijn onder andere opgezette lymfeklieren, bloedingen, pijnlijke gewrichten en vermoeidheid. In het ziekenhuis kan met bloedonderzoek en een biopt van het beenmerg de diagnose leukemie worden gesteld. Er bestaan verschillende behandelingen voor leukemie, vaak zijn dat bestraling en chemotherapie.

Hoe ontstaat chronische leukemie?

Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Hoe lang nog te leven met chronische leukemie?

Chronische leukemie kan meestal niet genezen, maar kan wel onder controle gehouden worden. Dat geldt zeker voor chronische lymfatische leukemie, waarbij patiënten vaak 10 tot 20 jaar goed overleven. Bij chronische myeloïde leukemie kan alleen een geslaagde stamceltransplantatie tot definitieve genezing leiden.

Hoe weet je of je leukemie hebt?

De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.