Inhoudsopgave
Hoe wordt butaan gemaakt?
Butaan (C4H10) is een koolwaterstof uit de groep alkanen. Bij kamertemperatuur is butaan een brandbaar gas dat als brandstof gebruikt wordt. Ook in de chemische industrie heeft het tal van toepassingen. Het wordt gewonnen uit de raffinage van aardolie en aardgas.
Hoe worden gasflessen gemaakt?
Een gasfles is gewoonlijk vervaardigd uit gelast staal. De opbouw is in wezen hetzelfde als bij de gascilinder, namelijk een kop met halskraag en beschermkap, waarop zich ook de afsluiter (DIN-kraan) bevindt. Voorts het eigenlijke vat, en ten slotte de voet.
Welke gasflessen bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten gas, gasflessen en aansluitingen….In dit blog vertellen we je welke gasflessen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
- De groene gasfles.
- Campingaz gasflessen.
- Lichtgewicht gasflessen.
- Wegwerp gasblikken.
Wat zit er in gasfles?
Hoeveel liter gas zit er in een gasfles? Een gasfles is nooit voor 100% gevuld met propaangas, omdat de vloeistof moet kunnen uitzetten. Daarom zijn alle gasflessen tussen 80% en 87% gevuld. Het propaangas in de fles bevindt zich in vloeibare toestand: pas bij afname wordt het omgezet naar zijn gasvormige toestand.
Hoe weet je de formule van methanol?
Methanol is een koolstofatoom met een gebonden -OH groep. Het aangeven daarvan in de molecuulformule gaat als volgt: CH3OH. Hiermee wijkt deze molecuulformule af van de conventie, maar voor een goede reden, namelijk het tonen van de structuur van het molecuul.
Kan een butaan gasfles ontploffen?
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Wat is de druk van butaan en butaan?
Het verschil in druk tussen propaan en butaan is ook bij hogere temperatuur zeer duidelijk aanwezig. Bij 15°C is de druk van butaan ca. 1,7 bar en de druk van propaan maar liefst 6,5 bar.
Wat is het verschil tussen butaan en propaan?
Wat is het verschil tussen butaan en propaan? Vloeibaar butaan kookt bij ongeveer -0,5°C, vloeibaar propaan al vanaf ongeveer -40°C. Hierdoor is butaan, in tegenstelling tot propaan, ongeschikt voor toepassingen waarbij de temperatuur waarin de gastank of gasfles staat opgesteld beneden de 5°C is. Bijvoorbeeld tijdens de winter!
Wat is gasflessen met butaan en propaan?
Mengsels van butaan en propaan worden onder de naam lpg gebruikt als brandstof voor voertuigen. Bij kamperen wordt dit gas gebruikt om op te koken en dergelijke. Ook de gaspatronen voor hobbybranders zijn er mee gevuld. Bedrijfsmatig worden gasflessen met butaan en propaan gebruikt door onder meer dakdekkers en loodgieters.