Hoe wordt baarmoederhalskanker geconstateerd?
Diagnose stellen Om de diagnose te kunnen stellen worden 3 onderzoeken gedaan: een uitstrijkje, inwendig onderzoek en een colposcopie. Bij een uitstrijkje worden cellen afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. U moet daarvoor op een onderzoekbank liggen.
Is baarmoederhalskanker op echo te zien?
We kunnen de volgende onderzoeken uitvoeren: Bloedonderzoek om te beoordelen of andere organen in de buik goed werken. Inwendige echoscopie (ook wel: echografie). Met geluidsgolven brengen we de baarmoederhals, de baarmoeder en eierstokken nauwkeurig in beeld.
Welke spieren weeën?
Je kunt je baarmoederspier niet bewust en op commando aanspannen zoals je je armspieren bijvoorbeeld wel kunt doen. In het begin van je bevalling zijn vooral de onderste rondlopende spieren actief, vandaar dat je het dan vooral onderin je buik voelt.
Wat is de baarmoederhals?
De baarmoederhals (cervix) is het onderste gedeelte van de baarmoeder en vormt de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina. Het achterste deel van de vagina strekt zich uit tot de zogenaamde holte van Douglas of excavatio rectouterina. Dit is de ruimte tussen baarmoeder en rectum in de buikholte bij de vrouw.
Hoe wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt?
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus). Meisjes worden gemiddeld rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar.
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.