Hoe worden huisartsen gefinancierd?

Hoe worden huisartsen gefinancierd?

De huisartsenzorg wordt bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Wie bepaalt er wat er verzekerd wordt in de basisverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.

Wie mag verwijzen naar specialist?

Verwijzing van arts is nodig Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.

Welke behandelingen kan een huisarts declareren?

Declaraties huisartsenzorg: verschillende onderdelen Consulten, telefonische consulten en visites. Afzonderlijke behandelingen: een huisarts kan ook specifieke afzonderlijke behandelingen in rekening brengen. Dit zijn bijvoorbeeld chirurgische ingrepen en longfunctiemetingen.

Is huisarts in woonplaats verplicht?

Zorg van de huisarts in of buiten de woonplaats Om naar de huisarts te kunnen, moet een verzekerde zich zelf inschrijven bij een huisarts in zijn woonplaats. In sommige situaties kan echter huisartshulp noodzakelijk zijn, terwijl de verzekerde niet naar zijn eigen huisarts kan.

Wie vallen onder medisch specialist?

Medisch specialisten zijn artsen die bepaalde specifieke kennis en ervaring hebben om een specialisme te kunnen uitoefenen. Hiervoor heb je na de opleiding geneeskunde nog een specialiserende opleiding gevolgd in een bepaald vakgebied. Een medisch specialist is bijvoorbeeld een gynaecoloog, cardioloog of huisarts.

Wat kost het om naar de dokter te gaan?

Het bezoeken van of overleggen met je huisarts valt binnen de basisverzekering en gaat níet ten koste van het eigen risico. Aan behandelingen die de huisarts, doktersassistente of praktijkondersteuner zelf doen, zitten geen kosten verbonden.

Wie betaalt huisartsen?

Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft.

Wat krijgt de huisarts betaalt per patiënt?

Een normpraktijk telt 2350 patiënten. Uit consulten, visites en telefonische consulten komt gemiddeld 5,26 eenheden à € 9 per patiënt per jaar. De kosten van een huisartsenpraktijk (huisvesting, personeel, ICT) worden zonder overleg met de beroepsgroep door de NZa geschat en vastgesteld.

Wat wordt vergoed in de basisverzekering 2021?

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.

Heb je een verwijzing nodig voor een specialist?

Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.