Inhoudsopgave
Hoe worden de bovenste luchtwegen gevormd?
De bovenste luchtwegen worden gevormd door het gebied van de neus tot aan het strottenhoofd, inclusief de neusbijholten (sinussen) en de keelholte (farynx).
Wat is de oorzaak van bovenste luchtweginfectie?
Bij een bovenste luchtweginfectie is het slijmvlies van de neus en/of de keel ontstoken. Soms zijn (ook) de neus- en keelamandelen aangedaan. Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen.
Is bovenste luchtweginfectie geneest?
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, bij een bacteriële onderste luchtweginfectie krijg je soms antibiotica. Luchtweginfecties komen vaak voor bij kinderen, met name bovenste luchtweginfecties. Bij de apotheek of drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar om de symptomen te verlichten, zoals neusspray,
Wat zijn de symptomen van bovenste luchtweginfectie?
Symptomen van een bovenste luchtweginfectie. Bij een hogere luchtweginfectie kun je last krijgen van de volgende symptomen en klachten: Hoesten. Keelpijn. Heesheid. Loopneus. Verstopte neus. Niezen.
Is acute luchtweginfectie chronisch?
Een luchtweginfectie is acuut of chronisch. Acute luchtweginfecties zijn van korte duur. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld aan COPD en astma.
Wat is de anatomie van de bovenste luchtwegen?
Elk onderdeel (anatomische structuur) van het ademhalingsstelsel heeft specifieke kenmerken. Anatomie van de bovenste luchtwegen De bovenste luchtwegen bestaan uit de mondholte, neusholte, strottenhoofd (larynx) en keelholte (pharynx). De bovenste luchtwegen geleiden de lucht naar de longen waar de daadwerkelijke gaswisseling plaats vindt.
Wat is bovenste luchtweginfectie?
Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om verkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking en bijholteontsteking. Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger en moeten soms behandeld worden met antibiotica. Dit zijn bijvoorbeeld acute bronchitis en longontsteking.
Wat zijn de triggers van luchtwegallergieën?
Veel voorkomende triggers van luchtwegallergieën zijn onder andere pollen, huisstofmijten en huidschilfers van dieren. Blootstelling kan leiden tot een hele reeks symptomen, waaronder allergische rhinitis (ontsteking van de bovenste luchtwegen), conjunctivitis (jeukende, tranende ogen) en allergisch astma (ontsteking van de onderste luchtwegen).