Hoe woorden verkleinen?

Hoe woorden verkleinen?

Door je, tje, pje of etje achter een woord te plaatsen, maak je een woord kleiner. De meeste verkleinwoorden zijn eenvoudig te maken. Meestal voeg je je of tje toe aan het woord.

Waarom jongetje en niet jongentje?

Het verkleinwoord van jongen is jongetje, zonder n voor de verkleiningsuitgang. De vorm jongetje lijkt onlogisch, want normaal gesproken verandert de grondvorm van woorden die op -en eindigen niet als er een verkleinwoord van wordt gemaakt: wezentje, molentje, etentje, etc.

Welke woorden Kun je niet verkleinen?

Van stofnamen, zoals goud, melk, zand, zilver, zijn geen verkleinwoorden af te leiden. Deze mogelijkheid bestaat soms wel als een bepaalde kleine hoeveelheid aangeduid wordt, bijv. een biertje (‘een glas bier’), of als een stofnaam als voorwerpsnaam gebruikt wordt, bijv.

Kan je elk woord verkleinen?

Niet alleen zelfstandige naamwoorden kunnen worden verkleind, ook bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden. Het bijvoeglijk naamwoord wordt door de verkleining echter zelfstandig. Een bijwoord blijft bijwoordelijk. Opvallend is dat er dan een -s wordt toegevoegd.

Welke woorden zijn het woorden?

De volgende categorieën woorden zijn over het algemeen het-woorden:

  • verkleinwoorden: het bloempje, het jongetje, het briefje.
  • landen en plaatsen: het kleine Nederland, het Duitsland van na de oorlog, het statige Den Haag.
  • metalen: het ijzer, het kwik.
  • sporten en spellen: het tennis, het scrabble, het yahtzee.

Hoe weet je of het een d of een t is?

Onzijdige woorden zijn goed herkenbaar aan het lidwoord het, maar mannelijke en vrouwelijke woorden hebben allebei het lidwoord de. Daaraan kun je het dus niet zien. Helaas kun je vaak niet ‘weten’ of een woord mannelijk of vrouwelijk is; je moet het opzoeken, bijvoorbeeld op Woordenlijst.org.

Wat is Bezitsvorm?

vorm van een zelfstandig naamwoord met een bezits-s*. Voorbeeld: moeders in moeders pc.

Wat is de hoofdregel voor het verkleinen van een zelfstandig naamwoord?

HOOFDREGEL: Schrijf het achtervoegsel aan het grondwoord vast. Deze regel geldt ook voor de meeste Franse leenwoorden, maar soms kan een Frans grondwoord vernederlandst worden en zijn er twee verkleinwoorden (zie nummer 5). Pas waar nodig de regels toe voor enkele of dubbele klinker en enkele of dubbele medeklinker.

Wat voor woord is jongen?

jongen – zelfstandig naamwoord uitspraak: jon-gen 1. kind van mannelijk geslacht ♢ ze hebben twee kinderen, een jongen en een meisje 1.