Inhoudsopgave
Hoe werkt valutarisico?
Wanneer loopt u valutarisico? Zodra u aandelen koopt in een vreemde valuta, dan heeft u te maken met valutarisico. Dit komt omdat u het geld moet omwisselen naar een andere valuta en die kan in de periode van uw belegging meer of minder waard worden. Dit zorgt voor een extra risico.
Wat wordt bedoeld met valutarisico?
Wanneer u factureert in een andere munt dan de euro, bestaat het risico dat tussen facturering en betaling de koers van die munt wijzigt. Hierdoor loopt u misschien valutarisico. Valutarisico staat ook bekend als wisselkoersrisico. Wisselende koersen maken of breken uw winstmarge.
Hoe valutarisico afdekken?
Om het valutarisico te beperken kan een belegger er ook voor kiezen om te hedgen. Hedging is het afdekken van risico. Dit kun je doen door het afsluiten van een termijncontract. Met een termijncontract wordt vooraf bepaald tegen welke koers een aandeel wordt gekocht of verkocht.
Wat is waar ten aanzien van het afdekken van het valutarisico bij EMD?
Hiermee willen we de invloed van sterke valutabewegingen op het totaalrendement beperken. Dit betekent in de praktijk dat we het valutarisico binnen vastrentende waarden zoveel mogelijk afdekken (‘hedgen’) naar de euro, mits dit niet ten koste gaat van een te groot deel van het verwachte rendement.
Welke valutarisico’s zijn er?
Valutarisico. Het valutarisico is onder te verdelen in drie soorten: (pre-)transactie, structureel en translatierisico: Het transactierisico ontstaat als het gevolg van transacties in buitenlandse valuta’s.
Wat is het belangrijkste risico voor emerging market debt?
Naast valuta- en kredietrisico is liquiditeitsrisico ook zeker een risico om rekening mee te houden bij obligaties uit opkomende landen. Dit risico manifesteert zich voornamelijk in stresssituaties, waarbij vooral emerging corporates een hoog liquiditeitsrisico vertonen.
Hoe bereken je de Termijnkoers?
De gekochte valuta wordt voor de termijncontractperiode rentedragend uitgezet. De verkochte valuta wordt voor diezelfde periode geleend op de geldmarkt. Door vervolgens beide bedragen die u overhoudt aan het eind van de periode inclusief rente op elkaar te delen, verkrijgt u de termijnkoers.