Inhoudsopgave
Hoe werkt straling tegen kanker?
Bij bestraling of radiotherapie gebruiken we straling van een hoge energie om kankercellen kapot te maken. Het gebied waar de kankercellen zitten, wordt heel precies bestraald. Dit gebeurt door uw huid heen, dus via uitwendige bestraling. Bestraling is een behandeling voor veel soorten kanker.
Welke straling wordt gebruikt bij kanker?
Röntgenstralen zijn onzichtbare stralen waarmee röntgenfoto’s worden gemaakt. Dezelfde soort straling wordt gebruikt bij radiotherapie, alleen is de energie van die straling veel hoger dan die van röntgenstraling. Daarmee is deze soort straling geschikt voor de behandeling van kanker.
Kan tumor terugkomen na bestraling?
Maar omdat radiotherapie ook gezonde cellen beschadigt, is er een risico dat er opnieuw kanker ontstaat (het gaat hierbij niet om terugkeer van de oorspronkelijke tumor of uitzaaiingen daarvan).
Wat zijn lichamelijke bijwerkingen van bestralen?
De bijwerkingen hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Maar er zijn ook een aantal algemene reacties die op kunnen treden, zoals vermoeidheid, meer behoefte aan slaap en minder eetlust. De meeste bijwerkingen verdwijnen enkele weken na de laatste bestraling.
Hoe verdwijnt een tumor?
Een ideale therapie valt alleen kankercellen aan en laat de gezonde lichaamscellen met rust. Bestaande therapieën als chemotherapie en bestraling doden inderdaad de snel delende tumorcellen.
Waar worden de verschillende stralingen voor gebruikt?
Ook elektromagnetische straling van lagere frequenties wordt veel gebruikt voor draadloze communicatie / gegevensoverdracht. Een straalkachel en een magnetron produceren warmte. Röntgenstraling en ioniserende straling van radioactieve bronnen hebben medische toepassingen.
Wat gebeurt er met een tumor na bestraling?
Met radiotherapie worden de cellen van een gezwel zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling ontregeld raakt. De kankercellen sterven dan af. Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen.
Hoe lang blijf je moe na bestraling?
Vermoeidheid tot lang na je behandeling Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Kan een tumor verdwijnen?
Dierproeven hebben laten zien dat grote, uitgezaaide tumoren van wel 1 – 2% van het lichaamsgewicht kunnen worden afgestoten. Sommige patiënten met bepaalde vormen van kanker kunnen inderdaad door stimulatie van het afweersysteem worden genezen.