Hoe werkt papierchromatografie?

Hoe werkt papierchromatografie?

Papierchromatografie. Een bekende vorm van chromatografie is papierchromatografie. Hiermee kun je bijvoorbeeld bepalen welke stoffen er in een mengsel zitten. Bij papierchromatografie wordt het papier met de onderkant in een loopvloeistof (water of methanol) gedoopt en na enige tijd trekt de loopvloeistof in het papier …

Hoe bereken je de Piekoppervlakte?

  1. Je hebt hier een piek, om de oppervlakte van deze piek te berekenen doe je: ½ * Lengte (in mm) * Breedte (in mm)
  2. Tegenwoordig wordt de dataverwerking gedaan met speciale software op de PC.

Wat is een polaire kolom?

Polaire componenten lossen veel moeilijker op in de apolaire stationaire fase en stromen makkelijk verder met het draaggas. Men kan de kolom op constante temperatuur houden. Maar bij analyses waarbij de componenten met grote tijdsverschillen van de kolom komen, past men ook wel temperatuurprogrammering toe.

Wat is bij papierchromatografie de mobiele fase en wat is de stationaire fase?

Chromatografie is een scheidingsmethode die kan worden gebruikt voor het scheiden van stoffen. De stationaire fase is de vaste stof of vloeistof die aan het dragermateriaal zit. De mobiele fase is het gas of de vloeistof die langs de stationaire fase beweegt.

Wat is dragermateriaal?

Wat is dragermateriaal? Het dragermateriaal is een vaste stof met een groot oppervlak waaraan de stationaire fase gehecht zit. Waarom kan je een betere scheiding bereiken met dunnelaagchromatografie dan met papierchromatografie? De deeltjesgrootte van het dragermateriaal kan aangepast worden.

Is verf een suspensie?

Een suspensie bestaat uit een vaste stof in een vloeistof. Kleine, niet opgeloste, vaste deeltjes zweven als het ware in een vloeistof. Hierdoor valt het licht niet mooi door de vloeistof, waardoor een suspensie er troebel of gekleurd uitziet. Een voorbeeld is sinaasappelsap, verf of kalkpoeder in water (kalkwater).

Hoe bereken je de retentietijd?

De formule die hiervoor gebruikt kan worden is: VR = f · tR Voor de onvertraagde component geldt analoog: V0 = f · t0 Het retentievolume is dus altijd om te rekenen naar de retentietijd en omgekeerd. Elke component zal minimaal de tijd nodig hebben om de kolom te doorlopen.

Waarom heb je een standaard nodig bij chromatografie?

Als voorbeeld neem ik een gaschromatograaf. Je injecteert een monster, en daarvan wordt gemeten hoeveel van component A erin zit… Hiervoor maak je bijvoorbeeld een kalibratielijn. Je meet steeds de hoeveelheid A die in de oplossingen zitten. Daarom wordt er aan de oplossingen een interne standaard (IS) toegevoegd.

Wat is apolaire?

Een apolaire verbinding is een molecuul bestaand uit een chemische binding waarin de elektronen zodanig verdeeld zijn, dat het zwaartepunt van hun negatieve lading samenvalt met het zwaartepunt van de positieve lading.

Is papier polair of Apolair?

Als het papier geen speciale behandeling heeft ondergaan, bestaat de stationaire fase uit water gebonden aan cellulose vezels. Als gevolg daarvan heeft ze een polair karakter. Meestal kiest men dan een minder polaire mobiele fase (eluens).

Waarom chromatografie?

Wanneer men een bepaalde component van een mengsel in zuivere vorm in handen wil krijgen wordt preparatieve chromatografie toegepast, bijvoorbeeld voor het opzuiveren van een onzuivere grondstof.