Hoe werkt kruisbesmetting?

Hoe werkt kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is het besmetten van voedingsmiddelen met micro-organismen, allergenen, chemische stoffen of fysische delen die hier niet in horen te zitten. Bij allergenen, chemische stoffen en fysische delen noemen we dit ook wel contaminatie.

Waarom gebruik je verschillende snijplanken?

Zo streng als in een horeca-keuken hoeft het thuis misschien niet, maar door verschillende snijplanken voor verschillende klusjes te gebruiken, voorkom je kruisbesmetting. Een snijplank waar je rauwe kip op hebt gesneden, kun je daarna niet voor kruiden gebruiken: de salmonella van de kip komt zo in je salade terecht.

Kan vlees en vis samen?

In de jaren ’60 stond surf en turf specifiek voor de combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftenstaart, maar vandaag verwijst het meer algemeen naar de combinatie van vis (surf) en vlees (turf) – het lekkerste van de zee en het beste van het land samen op je bord.

Wat is kruisbesmetting bij vissen?

Wat is kruisbesmetting: Kruisbesmetting is een bacteriële besmetting, die veroorzaakt wordt door het bij elkaar plaatsen van 2 verschillende bacterie culturen. Voorbeeld: Je koop nieuwe dieren voor in je bestaande aquarium. Je koop nieuwe planten voor in je bestaande aquarium.

Wat betekent kruisbesmetting in de zorg?

We kunnen dus concluderen dat kruisbesmetting het overbrengen van een product of persoon dat besmet is met een bepaalde infectie, virus of bacterie naar een product of persoon wat nog niet besmet was met deze ongewenste micro organismen.

Waarom gebruikt men in professionele keukens bijvoorbeeld snijplanken in verschillende kleuren?

De reden hiervoor is dat kruisbesmetting wordt voorkomen als producten op de juiste horeca snijplank gesneden worden. Als er kruisbesmetting plaatsvindt, dan komen er ziekmakende bacteriën van het ene product terecht op het andere product. Bijvoorbeeld bij rauwe vis of bij rauw vlees kunnen deze bacteriën erop zitten.

Wat kan een eenvoudige kruisbesmetting veroorzaken?

Vooral op vlees, kip en vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Het is belangrijk dat bacteriën niet worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen. Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen.

Hoe kun je kip bereiden?

Je kunt kip op allerlei manieren bereiden: van koken, braden, grillen en roerbakken tot barbecueën. Het is belangrijk dat kip door en door gaar is, zodat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood. Kip is goed gaar als het vlees van binnen wit is en als het van het bot loskomt.

Hoe snel is het invriezen van kip?

Als kip snel genoeg wordt ingevroren, dan krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees. Volgens de wet moet de temperatuur tijdens het invriezen lager zijn dan -18°C, maar in de praktijk is het vaak nog veel lager: tot -30°C.

Hoe lang blijft de kip goed in de vriezer?

De kip blijft dan zo’n 9 maanden goed. Bereide kip en vleeswaren van kip blijven zo’n 3 maanden goed in de vriezer. Bij ingevroren kip komen minder ziekteverwekkers voor. Maar ook dan is het belangrijk de kip door en door te verhitten.