Hoe werkt een Voedingspomp?

Hoe werkt een Voedingspomp?

Met een voedingspomp wordt voeding door uw sonde gepompt. Bij elke voedingspomp hoort een passend toedieningssysteem, een zogenaamde pomp-set. Het is belangrijk dat u voor het gebruik van de sondevoeding, de inloopsnelheid op de pomp instelt. Uw arts of diëtist adviseert de inloopsnelheid.

Hoe breng je een neusmaagsonde in?

Schuif de sonde langzaam via de neusbodem tot in de keelholte. Vraag de cliënt dan te slikken (eventueel met behulp van een slokje water). Schuif de sonde vervolgens op tot de gemarkeerde lengte terwijl de cliënt een paar keer slikt. Controleer altijd of de sonde niet opkrult in de keelholte.

Hoe wordt een sonde ingebracht?

Het inbrengen van een neussonde duurt ongeveer 20 minuten. De sonde wordt via de neus en de slokdarm in de maag (neus-maagsonde) of via de maag in de darm (neus-duodenumsonde of neus-jejunumsonde) gebracht. Een neussonde kan zowel thuis als in het ziekenhuis door een verpleegkundige worden ingebracht.

Waarom een Voedingspomp?

Om de sondevoeding gelijkmatig te laten inlopen wordt een voedingspomp gebruikt. Het toedieningssysteem dat gekoppeld is aan het pak sondevoeding, gaat door de voedingspomp en dan naar de sonde. Na het instellen van een voedingspomp kan de gewenste hoeveelheid voeding in een gelijkmatig tempo worden toegediend.

Welke houding is het beste als je een sonde gaat inbrengen?

Zorg dat uw kind het hoofd naar voren buigt als de sonde in de keelholte ligt (in deze houding sluit het strottenklepje de luchtpijp af). Vraag uw kind om slikbewegingen te maken, als dit mogelijk is. Als het is toegestaan kunt u uw kind daarbij eventueel water laten slikken met behulp van een rietje.

Wat is een voedingssonde?

Een sonde is een dun slangetje waarmee we vloeibare voeding kunnen toedienen als u niet op een normale manier kunt eten of drinken. Er zijn verschillende sondes, die op verschillende manieren worden geplaatst. Sommige sondes lopen via de neus, andere via de buik.

Waarom ENLock vervangen door ENFit?

November 2016: ENLock-voedingsspuiten vervangen door ENFit Het uniformere ENFit-systeem voorkomt verkeerde connecties en verhoogt zo de veiligheid.

Waarom zijn de oude aansluitingen zoals ENLock en Luerlock vervangen door ENFit?