Hoe werkt een verwarming?

Hoe werkt een verwarming?

Je verhit water en laat dat door radiatoren stromen die overal in je woning zijn geplaatst. Doordat het water de radiator opwarmt wordt deze heet, en deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de omgevingslucht. En daarmee worden de vertrekken opgewarmd waar de radiatoren zijn opgehangen.

Waarom maakt mijn verwarming lawaai?

Een ruisend of borrelend geluid in de radiator is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan te veel lucht in de installatie of een te lage waterdruk. Te veel lucht in de leidingen zorgt ervoor dat de centrale verwarming voor een deel koud blijft. De waterdruk van een CV-ketel dient tussen de 1,5 à 2 bar te zijn.

Wat is waterzijdig inregelen radiatoren?

Het instellen van de radiatoren heet ‘waterzijdig inregelen’. Hierna stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Waterzijdig inregelen van de cv-ketel verhoogt het comfort in je huis. Het kan ook je energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen.

Wat heb ik nodig voor een radiator?

Vermogen van de radiator

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd vermogen
Badkamer 24°C 93 Watt per m³
Woonkamer, studeerkamer 22°C 85 Watt per m³
Keuken 20°C 77 Watt per m³
Toilet, slaapkamer, gang 18°C 70 Watt per m³

Hoe wordt de radiator warm?

De radiatorkraan bepaalt hoeveel warm water er de radiator instroomt. Dit warme water komt bovenin de radiator binnen (afhankelijk van merk en type). Door de afkoeling van het water, zakt het langzaam naar onder en het afgekoelde water stroomt terug naar de Cv ketel waar het opwarmingsproces opnieuw begint.

Wat doet waterzijdig inregelen?

Met waterzijdig inregelen streef je naar een perfect temperatuurverschil tussen de aanvoer- en retourleiding. De ideale verhouding tussen die twee leidingen is 0,8. Dat betekent dat als het water in de aanvoerleiding een temperatuur van 60 graden heeft, het water in de retourleiding 48 graden moet zijn.