Inhoudsopgave
Hoe werkt een platenwarmtewisselaar?
De platenwarmtewisselaar en zijn werking De ene vloeistof gaat door de even kanalen, de andere vloeistof door de oneven kanalen. De twee vloeistoffen komen nooit met elkaar in contact. Op het moment dat er een temperatuurverschil is tussen de twee vloeistoffen, wordt de warmte door de platen overgedragen.
Hoe bereken je een warmtewisselaar?
- Wanneer het debiet, de specifieke warmte en het temperatuurverschil aan een zijde bekend zijn, kan de warmtebelasting berekend worden.
- De warmtebelasting van een warmtewisselaar kan uit de onderstaande twee formules afgeleid worden.
- m = massa doorstroomsnelheid (lb/h)
- cp = specifieke warmte (btu/lb °F)
Welke warmtewisselaar voor vloerverwarming?
Ook bij vloerverwarming wordt er gebruik gemaakt van een warmtewisselaar, namelijk de platenwisselaar. Water met een grote hoeveelheid zuurstofmoleculen is gevaarlijk voor een cv-ketel aangezien dit zorgt voor oxidatie (roestvorming) en de levensduur zal beïnvloeden.
Wat doet de warmtewisselaar in de CV ketel?
De warmtewisselaar koelt de eerste stof (bijvoorbeeld water) af tot de temperatuur waarmee de tweede instroomt (bijvoorbeeld binnenlucht). Het tweede medium wordt opgewarmd tot de temperatuur waarmee het eerste medium instroomt, of tot een lagere temperatuur maar in grotere hoeveelheden.
Wat is een tegenstroom warmtewisselaar?
Bij warmteterugwinning met een tegenstroom/platenwisselaar wordt de warmteterugwinning gerealiseerd door middel van RVS of aluminium platen. De toe- en afvoerlucht wordt kruislings door de wisselaar gevoerd. De luchtstromen van toe- en afvoerlucht zijn hierbij van elkaar gescheiden.
Welk materiaal warmtewisselaar?
Het meest gebruikte materiaal voor warmtewisselaars is RVS (Roest Vast Staal). RVS vraagt om minder onderhoud en roest niet waardoor het langer meegaat.
Wat is beter RVS of aluminium warmte wisselaar?
‘ ‘Een warmtewisselaar die bestaat uit roestvaststaal (RVS) geleidt de warmte beter dan een aluminium warmtewisselaar. De warmte van de brander wordt dan beter overgedragen, waardoor de cv-ketel meer rendement uit het gas haalt.
Hoe werkt tegenstroomprincipe?
Het tegenstroomprincipe is een methode van overdracht of uitwisseling waarbij twee stromende substanties (lucht, water, andere gassen of vloeistoffen) elkaar in gescheiden kanalen in tegengestelde richting passeren.
Wat is een warmtewisselaar?
warmtewisselaar – zelfstandig naamwoord uitspraak: warm-te-wis-se-laar 1. apparaat dat warmte van het ene medium (gas, vloeistof) overbrengt naar het andere ♢ warmtewisselaars worden onder andere gebruikt om motorvloeistof te koelen Zelfstandig naamw…
Waar zit warmtewisselaar?
Een Cv-ketel is ook een soort warmtewisselaar. Een Cv-ketel brengt namelijk de warmte van het verbrandingsgas over op het water dat door de leidingen van een Cv-installatie heen stroomt. In een combiketel zit ook een warmtewisselaar. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt om heet Cv-water in warm tapwater om te zetten.
Waar zorgt een warmtewisselaar voor?
Een warmtewisselaar kan worden gezien als het hart van de CV-ketel. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte die de verbranding van gas afgeeft zo rendabel mogelijk wordt gebruikt voor de verwarming van water, zonder dat deze rechtstreeks contact met elkaar hebben.