Hoe werkt een outplacementtraject?

Hoe werkt een outplacementtraject?

Outplacement is een traject waarbij een externe partij je helpt bij het op zoek gaan naar een nieuwe baan. In plaats van ‘alleen’ een ontslag onderga je een coachingstraject waarbij alle stadia, van het accepteren van een ontslag tot aan de slag gaan bij je nieuwe job, aan bod komen.

Is outplacement verplicht te volgen?

Als werknemer bent u verplicht om op het aanbod van outplacement in te gaan, anders kan u uw recht op een werkloosheidsuitkering verliezen. Een werkgever kan ook op vrijwillige basis outplacement aanbieden aan ontslagen werknemers die jonger zijn dan 45 jaar.

Wie heeft er recht op outplacement?

Een werknemer heeft recht op outplacement ‘bijzondere regeling’ als hij: ontslagen wordt door zijn werkgever; recht heeft op een opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding van minder dan 30 weken; en op het moment van het ontslag minstens 45 jaar is én bovendien minstens 1 jaar ononderbroken dienstanciënniteit heeft.

Hoe ziet een outplacement traject eruit?

Het outplacementtraject start met een intakegesprek waarin jouw persoonlijke situatie in kaart wordt gebracht. Vervolgens wordt er een plan van aanpak opgesteld die de basis vormt van het traject. In het plan van aanpak staan de activiteiten vermeld die je helpen bij het verkrijgen van een nieuwe baan.

Hoe lang duurt een outplacement traject?

De duur van een outplacementtraject verschilt per kandidaat en per situatie. Doorgaans duurt een outplacementtraject 6 maanden. De minimale duur is 3 maanden en de maximale duur 12 maanden.

Wat als ik geen outplacement volg?

Wanneer de werkgever wel een geldige outplacementbegeleiding heeft aangeboden, moet de werknemer deze aanvaarden en eraan deelnemen. Doet hij dit niet, dan kan hij een sanctie oplopen waarbij hij gedurende een periode van 4 tot 52 weken wordt uitgesloten van het recht op werkloosheidsuitkeringen.

Hoe moet ik outplacement weigeren?

Een vrijstelling van outplacement houdt in dat u:

  1. geen outplacement moet vragen indien uw werkgever geen spontaan aanbod heeft gedaan;
  2. indien de werkgever toch spontaan outplacement aanbiedt, het aanbod mag weigeren zonder gevolgen voor uw recht op uitkeringen.

Wat kost outplacement voor de werkgever?

Hoeveel kost de outplacementbegeleiding? Als werkgever betaal je 1/12de van het wettelijk bepaalde brutojaarloon van je werknemer, met een minimum van 1800 euro en een maximum van 5500 euro.

Wie betaald het outplacement?

De wetgever voorziet dat outplacementbegeleiding nooit betaald dient te worden door de ontslagen werknemer. In bepaalde gevallen kan de werkgever echter wel 4 weken loon in mindering brengen van de opzeggingsvergoeding.