Inhoudsopgave
Hoe werkt een middelloonregeling?
Een middelloonregeling is een pensioenregeling waarbij de hoogte van het pensioen is gebaseerd op het gemiddeld verdiende salaris en de diensttijd van de werknemer. Elk jaar wordt een stukje pensioen opgebouwd, dat afhankelijk is van het salaris in dat jaar.
Wat zijn de verschillen tussen een eind of middelloonregeling en of een beschikbare premieregeling?
Bij een beschikbare premieregeling is de premie het uitgangspunt met als onzekerheid de pensioenuitkering en bij een middelloonregeling is de pensioenuitkering het uitgangspunt met als onzekerheid de hoogte van de premie.
Wat betekent beschikbare premie?
Beschikbare premieregeling is de benaming voor een pensioenregeling voor werknemers. De premie die door de werkgever wordt betaald is de basis voor het pensioenkapitaal. Hiervan wordt op de pensioendatum pensioen gekocht. De hoogte en vorm van het pensioen staan bij de beschikbare premieregeling niet van tevoren vast.
Wat draagt werkgever bij aan pensioen?
Doorgaans is de werkgeverspremie wat hoger dan de werknemerspremie, maar hoeveel verschilt per pensioenfonds. De verhoudingen variƫren van 70% voor de werkgever en 30% voor de werknemer tot 50% voor beide partijen. Op je loonstrook staat de pensioenpremie vermeld.
Hoe bereken je middelloonregeling?
Bij een Middelloonregeling is dat 75% van het gemiddelde loon, inclusief AOW. Bij een Eindloonregeling is dat 66,28% van het laatstverdiende loon, inclusief AOW.
Hoe werkt middelloon pensioen?
Bij een middelloonregeling, bouwt u pensioen op over uw gemiddelde loon gedurende uw dienstjaren. Het pensioen dat u opbouwt, is afhankelijk van uw pensioengrondslag, het aantal dienstjaren en het opbouwpercentage per dienstjaar.
Hoe werkt een beschikbare premieregeling?
Ongeveer de helft van de pensioenregelingen die verzekeraars uitvoeren, is een beschikbare premieregeling. Bij zo’n regeling wordt jaarlijks een premie beschikbaar gesteld, dat wordt besteed aan je pensioenopbouw. De werkgever betaalt de premie jaarlijks aan je verzekeraar.