Inhoudsopgave
Hoe werkt een groomer?
Grooming is online kinderlokken. De groomer doet zich vaak voor als een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media. De ‘groomer’ probeert vertrouwen te winnen door te chatten over iets dat jullie gemeen hebben.
Wat doe je tegen grooming?
U kunt grooming melden bij de politie, via Helpwanted of bij het Meldpunt Kinderporno. Helpwanted geeft tips aan kinderen, jongeren en hun ouders om grooming te voorkomen.
Is grooming verboden?
Grooming is verboden. Het is strafbaar voor volwassenen om via chatsites kinderen of jongeren onder de 16 te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (internet)seks.
Hoe herken je grooming?
Een groomer zal belangstelling voor je tonen. Hij geeft je veel aandacht en deelt jouw interesses en hobby’s. Hij/zij doet alsof hij/zij je helemaal begrijpt. Vaak doen groomers ook alsof ze ongeveer dezelfde leeftijd als jij hebben.
Wat is het risico van grooming?
Grooming is om meerdere redenen gevaarlijk. Uiteraard door het risico op seksueel misbruik door een meerderjarige, maar groomers kunnen ook dreigen om naaktfoto’s van de jongere of screenshots van opnames te verspreiden.
Wat is de straf voor grooming?
Welke straf staat er op grooming? Grooming is sinds 2010 strafbaar onder artikel 248e van het Wetboek van Strafrecht. Op grooming staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Voor de strafbaarheid van grooming is het geen vereiste dat er in de ‘echte’ wereld ook contact is geweest tussen volwassene en kind.
Wat zijn de gevolgen van grooming?
Dat betekent dat je wordt achtervolgd door beelden, en last krijgt van nachtmerries, slaapproblemen, angstaanvallen en schrikachtig gedrag. Je kunt op termijn somber worden en een laag zelfbeeld of seksuele problemen krijgen”, zo somt ze op.
Wat is het gevaar van grooming?
Veel kinderen die te maken hebben met grooming of een andere vorm van cyberpesten, durven er met niemand over te praten. Ze schamen zich, ze zijn bang voor straf of ze worden bedreigd. Soms is er ook chantagemateriaal in het spel, doordat de groomer bijvoorbeeld screenshots heeft gemaakt van seksuele webcambeelden.
Welke vragen stellen groomers het meest?
Groomers benaderen hun doelwit via sociale media met op het eerste zicht onschuldige berichtjes. Zo tonen ze eerst interesse in hun hobby’s en vrienden, maar na een tijdje wordt het contact grensoverschrijdend: jongeren krijgen dan bijvoorbeeld vragen over hun seksuele ervaringen of fantasieën.