Hoe werkt een gesloten houthaard?

Hoe werkt een gesloten houthaard?

Er zijn ook kachels met een gesloten systeem. Daarbij wordt de zuurstof van buitenaf aangevoerd via een externe luchttoevoer. De zuurstof die de kachel nodig heeft, komt dus niet uit dezelfde ruimte maar bijvoorbeeld van buiten. De ventilatie in de ruimte is daardoor minder belangrijk dan bij een open systeem.

Hoe meer warmte uit openhaard?

Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.

Hoe slecht is open haard?

Hout stoken is ongezond voor iedereen De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis.

Lees ook:   Waar kunnen we landen samenvatting?

Wat is het verschil tussen open en gesloten verbranding?

Bij een gesloten systeem zitten de vlammen altijd achter glas. Dat is uiteraard veiliger, maar meer dan dat: de haard zelf wordt warmer dan bij een open systeem. Dit levert verhoudingsgewijs meer convectiewarmte waardoor de hele kamer aangenaam warm wordt.

Waarom externe luchttoevoer houtkachel?

Wanneer er geen externe luchttoevoer aanwezig is, wordt de zuurstof uit dezelfde ruimte gehaald waar de kachel brandt. Dit kan voor moeilijkheden zorgen wanneer de woning bijvoorbeeld een open keuken heeft met afzuigkap. De stroomrichting zal dan omkeren en de afzuigkap zuigt dan de rookgassen van de kachel op.

Hoe maak je een haardvuur uit?

Mocht het onverhoopt voorkomen dat u plotseling het haardvuur dient te doven, doe dit dan niet met water! Door de hoge temperatuur in uw brandkamer wordt het water direct omgezet in stoom, waardoor de kans er is dat er een ontploffing ontstaat. Het beste kunt u dan zout of zand gebruiken.

Lees ook:   Waarom ben ik een goede adviseur?

Wat doen met oude open haard?

Zo style je een ongebruikte open haard

  1. Een verzameling kaarsen. Met kaarsen kom je natuurlijk het dichtst bij het effect van een werkende open haard.
  2. Je eigen mini-bibliotheek. In de uitsparing van de open haar kun je je mooiste boeken en tijdschriften opbergen.
  3. Hout (maar dan als decoratie)
  4. Als hondenhok.