Inhoudsopgave
Hoe werkt een centrale?
Bij een conventionele kolengestookte centrale wordt water onder hoge druk in een stoomketel gepompt, en verhit door het stoken van poederkool (zeer fijn gemalen kool). Daarnaast bestaan er kolengestookte centrales die werken volgens het STEG-principe. Daarbij worden de kolen eerst vergast.
Waarom moeten kolencentrales dicht?
Urgenda-doelstellingen De Urgenda-doestelling om een kwart minder broeikasgassen uit te stoten, komt door de sluiting dichterbij. Vorig jaar is dat doel mogelijk gehaald, mede door de de sluiting van de Hemweg-kolencentrale, een relatief zachte winter, een lage gasprijs en minder verkeer.
Waarom moeten alle kolencentrales die elektriciteit opwekken in 2030 gesloten zijn?
Het Kabinet-Rutte III geeft met de wet uitvoering aan de afspraak uit het regeerakkoord dat de kolencentrales uiterlijk 2030 sluiten. De maatregel moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland reduceren. Het wetsvoorstel is op 18 april 2019 ingediend bij de Tweede Kamer en werd op 5 juli 2019 aangenomen.
Waar zorgen kolencentrales voor?
Door kolencentrales te sluiten stoten we minder broeikasgassen en minder schadelijke stoffen uit. Wereldwijd draagt dat bij aan het voorkomen van klimaatverandering.
Hoeveel kolencentrales bouwt China?
Cijfers van The Global Coal Plant Tracker uit januari 2019 laten zien dat er in China 148 kolencentrales (464 eenheden) worden gebouwd of gepland staan.
Hoeveel kolencentrales heeft Duitsland?
Duitsland haalt nog ongeveer een kwart van zijn energie uit kolen. Er zijn nog zo’n veertig centrales actief. Dat is veel; in Nederland draaien er nog vier die samen ongeveer vier gigawatt aan vermogen hebben.
Hoe werkt een centrale elektriciteit op?
De stoom passeert de turbineschoepen en brengt de turbine aan het draaien, de thermische energie wordt omgezet in mechanische energie. De as van de turbine is verbonden aan de rotor van de generator en door middel van elektromagnetische inductie wordt de mechanische energie weer omgezet in elektrische energie.
Wat doet een kolencentrale?
Een kolencentrale is een thermische elektriciteitscentrale die met steenkool wordt gestookt. Vanwege de hoge uitstoot van fijnstof, NOx, SOx en CO2, worden kolencentrales als de meest milieuschadelijke vorm van energieopwekking beschouwd.
Hoeveel centrales zijn er in Nederland?
In Nederland staan op dit moment in totaal 372 centrales die hout als brandstof gebruiken. Van die 372 zijn er 219 operationeel en worden er 153 gepland. Hieronder kun je zien of er ook eentje bij jou in de buurt staat.
Waar worden kolencentrales gebouwd?
China, India, Indonesiƫ, Japan en Vietnam zijn volgens Carbon Tracker van plan om meer dan zeshonderd nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales te bouwen, met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 300 gigawatt.
Hoe komt stroom?
Stroom wordt opgewekt in elektriciteitscentrales. Hoogspanningskabels vervoeren die elektriciteit door de lucht of onder de grond. Elektrische energie kun je opslaan in bijvoorbeeld batterijen. Energie kan ook opgewekt worden met krachten uit de natuur: wind, water en zon.