Hoe werkt de VOC?

Hoe werkt de VOC?

De VOC mocht forten bouwen, overeenkomsten sluiten met de vorsten en oorlog voeren. Dit mochten zij in het hele gebied vanaf Kaap de Goede Hoop tot aan de straat van Magellaan. Dit was erg bijzonder aangezien de VOC een bedrijf was, en dus heel veel macht kon uitoefenen.

Wat zijn de rechten van de VOC?

Het octrooi verleende de handelsonderneming VOC overzee tevens souvereine rechten. De VOC mocht uit naam van de Staten Generaal forten bouwen, oorlog voeren en verdragen sluiten. De Compagnie moest, behalve handel drijven, zoveel mogelijk schade toebrengen aan de Portugese en Spaanse belangen in Aziƫ.

Wat heeft de VOC betekent voor Nederland?

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was een grote Nederlandse handelscompagnie die Nederland een tijd lang tot een van de belangrijkste landen van de wereld heeft gemaakt en dus erg belangrijk voor Nederland . In de wereldeconomie was Nederland een van de eerste multinationals ter wereld.

Hoe werkt de Driehoekshandel?

De driehoekshandel of driehoeksvaart was de handel tussen Europa, Amerika en Afrika. Schepen vertrokken uit West-Europa met als handelswaar vooral vuurwapens, buskruit, ijzer en textiel.

Hoe vaarde de VOC?

VOC-schepen varen meestal eerst in Zuidwestelijke richting langs de Kaapverdische Eilanden naar het Zuiden, richting de Evenaar. Het is een route vol gevaren. Zo is er een grote kans om ziek te worden. Vooral scheurbuik komt veel voor, een ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vers voedsel en vitamine C.

Welke drie rechten kreeg de VOC?

Zeehandel met het gebied ten oosten van de Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan. Octrooi verleend op 20 maart 1602. Verovering Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Frankrijk, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog, corruptie, mismanagement, verlies winstgevende opiumhandel aan Engeland.

Wat nam de VOC mee naar Nederland?

De belangrijkste specerijen waren voor de VOC: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat. Deze exotische kruiden leverde in Europa veel geld op. Nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper.

Wat is de afkorting van VOC?

VOC staat voor vluchtige organische stoffen; de afkorting is afkomstig van de Engelse term Volatile Organic Compounds. Vluchtige organische stoffen worden ook wel aangeduid met de Nederlandse afkorting VOS.