Inhoudsopgave
Hoe werkt contrastvloeistof MRI?
Het contrastmiddel wordt onder toezicht van de radioloog toegediend via een infuus of bij een arthrogram direct in het schouder- of heupgewricht. Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden.
Waarom contrast vloeistof bij MRI?
Bij een MRI-scan wordt vaak met contrastvloeistof gewerkt. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Ze zijn dan beter van elkaar te onderscheiden. Meestal krijg je de contrastvloeistof via een infuus toegediend voordat de scan start.
Wat is Contrastallergie?
Contrastallergie. Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (niezen, jeuk of galbulten) die optreedt binnen een uur na het onderzoek. In zeldzame gevallen kan een ernstige reactie (shock) ontstaan.
Is contrastvloeistof nodig bij MRI?
Bij het MRI-onderzoek wordt soms via een infuus speciale contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.
Wat is jodium allergie?
Het komt weinig voor dat mensen een allergische reactie hebben op jodiumhoudende contrastmiddelen, ook als zij vaker allergische reacties of astma hebben. Voorbeelden van lichte allergische reacties zijn braken, galbulten en benauwdheid.
Wat is contrast CT-scan?
Een CT-scan is een soort 3D-foto van de binnenkant van uw lichaam. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen. U moet van tevoren bloed laten prikken. Zo kan de arts zien of uw nieren het contrastmiddel kunnen afbreken.
Hoe werkt een MRI?
Hoe werkt een MRI? Een MRI werkt met magnetische straling. Bij dit onderzoek zijn daarom zijn metalen voorwerpen zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses niet toegestaan. Je ligt tijdens het onderzoek stil op een soort tafel die in de smalle tunnel geschoven wordt.
Wat is een contrastscan met contrastvloeistof?
MRI-scan met contrastvloeistof (MRA) Een variant van MRI is MRA (Magnetic Resonance Angiography). Bij een MRA-scan krijg je via een infuus contrastvloeistof toegediend. Met deze methode zijn bloedvaten beter in beeld te brengen, bijvoorbeeld de aorta, de kransslagaders of bloedvaten in de hersenen.
Hoe moet u nuchter zijn bij een MRI?
Voor een MRI onderzoek hoeft u in principe niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Bij een MRI van de bovenbuik/lever (MRI Abdomen/MRCP) dient u mogelijk nuchter te zijn. Dit zal met u worden besproken tijdens het maken van de afspraak.