Hoe werk je veilig op een steiger?

Hoe werk je veilig op een steiger?

Elke rolsteiger heeft ladders of trappen zodat je veilig tot op de werkvloer komt; Verrijd de rolsteiger nooit als er iemand op staat; Zet geen trapjes of een verhoging op de werkvloer om hoger te komen; Hang nooit materiaal of gereedschap aan de leuningen.

Hoe vaak moet een steiger gekeurd worden?

Het Arbobesluit eist dat er een toezichthouder steiger is die periodiek (minimaal 2 wekelijks) de steiger keurt. Ook bij een wijziging aan de steiger of na een periode van slecht weer zoals ijzel of storm, moet de steiger gekeurd worden. Dat mag het bedrijf zelf doen of laat het doen door de steigerbouwer.

Wie mag er een steiger bouwen?

Het bouwen van steigers mag slechts worden opgedragen aan bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd. Bij opdrachtomschrijving mag geen misverstand kunnen ontstaan over de afmetingen, zwaarte en doel van de steiger.

Wat staat er op een Steigerkaart?

de locatie van de betreffende steiger (of gedeelte van de steiger) de naam van de opdrachtgever (met desgewenst een referentienummer, opdrachtnummer, identificatienummer) de naam, paraaf en geboortedatum of nummer van de VCA-registratie (centraal diplomaregister) van de persoon die de steiger heeft gecontroleerd.

Wat is één van de veiligheidsregels bij het werken op een steiger?

Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.

Hoe klim je op een rolsteiger?

Klim nooit diagonaal en/of horizontaal op de schoren. Probeer altijd naar boven te klimmen aan de binnenkant van de steiger. Controleer de ondergrond voor losse voorwerpen zoals gereedschap etc. en verplaats deze naar een veilige locatie.

Hoe beklim je een Rolstelling?

Vaak worden rolsteigers via het verticale frame beklommen. Dit mag alleen als de sportafstand niet groter is dan 30 cm hart-op-hart en de sporten antislip zijn uitgevoerd. Als dit het geval is mag men het verticale frame van een rolsteiger beklimmen, maar dan alleen vanuit de binnenkant.

Waar moet je op letten bij het verplaatsen van een rolsteiger?

Kijk van tevoren om je heen of er geen openslaande deuren, overkappingen, kuilen of materiaal ligt. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties. Trek de stabilisatoren maximaal drie centimeter op. Verplaats de steiger alleen naar een vlakke, horizontale en voldoende draagkrachtige bodem.

Waar moet een steiger aan voldoen?

Een van de belangrijkste eisen waar een rolsteiger aan moet voldoen, zijn eisen op het gebied van afmetingen. Een rolsteiger mag, afhankelijk van de breedte maximaal 22 of maximaal 14 meter hoog zijn. Ook moet je denken aan eisen qua opbouw en het verankeren van een rolsteiger.

Wat moet een steiger altijd hebben?

Staande steiger of stelling

  • Tijdens de opbouwwerkzaamheden moet een bevoegde toezichthouder aanwezig zijn.
  • Voor op- of ombouw moeten instructies en een stabiliteitsberekening van de steiger of stelling beschikbaar zijn.
  • Op de vloer van staande steigers of stellingen mag geen materiaal of gereedschap achtergelaten worden.