Hoe weloverwogen is je stem als je 16 bent?

Hoe weloverwogen is je stem als je 16 bent?

NIET doen! De kiesgerechtigde leeftijd van 18 jaar is dus een prima leeftijd. Op grond van alle kennis en inzichten die we nu hebben over tieners moeten we de kiesgerechtigde leeftijd beslist NIET verlagen.

Wie heeft er geen stemrecht?

Het kan slechts in uitzonderlijke gevallen ontnomen worden. De meest voorkomende redenen voor ontneming van het kiesrecht zijn een zware gerechtelijke veroordeling, veelal tijdens het uitzitten van een gevangenisstraf, of mentale onbekwaamheid.

Wat is de wettelijke leeftijdsgrens stemrecht?

De wettelijke leeftijdsgrens stemrecht De wettelijke leeftijdsgrens om te stemmen in Nederland ligt op de leeftijd van 18 jaar en is dus hetzelfde als de leeftijdsgrens voor het huwelijk. Bent u 17 jaar oud, dan mag u dus niet stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de provinciale staten en de gemeenteraadsverkiezingen.

Wanneer is de leeftijdsgrens voor een politieke stem verlagen?

Overigens wordt in de nabije toekomst ook niet verwacht dat de leeftijdsgrens voor het uitbrengen van een politieke stem zal verlagen naar 16 jaar. Onder zestienjarigen is er simpelweg nog niet voldoende kennis om een goede stem uit te brengen en daar komt nog bij dat veel zestienjarigen geen behoefte hebben aan het uitbrengen van hun stem.

Wat is een algemeen stemrecht?

Algemeen kiesrecht of algemeen stemrecht is het systeem waarbij iedere burger kies-of stemrecht mag uitoefenen. wat wil zeggen dat alleen mensen met voldoende belastbaar inkomen mochten stemmen. In 1946 ging de minimum leeftijd voor het actief kiesrecht van 25 naar 23 jaar en in 1965 van 23 naar 21 jaar.

Wat is het kiesrecht of algemeen stemrecht?

Algemeen kiesrecht of algemeen stemrecht is het systeem waarbij iedere burger kies-of stemrecht mag uitoefenen. Het liberale extraparlementaire kabinet Cort van der Linden loodste Nederland door de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en bracht de belangrijke Grondwetsherziening van 1917 tot stand.