Hoe weet je welke gitaar bij je past?

Hoe weet je welke gitaar bij je past?

Naast het model van de gitaar bepalen de houtsoort, de vorm en de klankkast van de gitaar wat voor klank eruit komt. Ook de snaren die er op liggen bepalen de klank, en bij een elektrische gitaar ook de pick ups. Vaak is het zo dat zwaar hout met een grote dichtheid beter resoneert en dus een vollere klank heeft.

Welke tonen zitten er op een gitaar?

Je kunt dus bij de standaard gitaar-stemming 48 verschillende tonen spelen (4 octaven x 12 noten per octaaf). Hoe vindt je de tonen op je gitaarhals? Als je bij de lage E snaar begint, en je weet dat elke fret een halve toon hoger is, dan is het een kwestie van ’tellen’.

Hoe oud is een gitaar?

De gitaar zijn oorsprong dateert zeer waarschijnlijk uit het begin van de 16e eeuw in Spanje. Daarbij waren de eerste gitaren geïnspireerd door de guitarra latina, wat een laat middeleeuws instrument was. In deze tijd waren gitaren veel smaller en dieper dan de moderne gitaar die we hedendaags kennen.

Hoeveel cm is een gitaar?

Het formaat van de klankkast van de gitaar staat grotendeels in verhouding met de snaarlengte vanaf het kopbeentje tot aan de kam, de zogeheten mensuur. Deze is bij een ‘volwassen’ gitaar meestal 65 cm. Voor kinderen bestaan er gitaren met een kortere mensuur. De klankkast is dan in verhouding ook een stuk kleiner.

Hoe weet je of een gitaar goed is?

Als je denkt dat je liever met een plectrum speelt, dan is een akoestische gitaar met stalen snaren het beste. Als je denkt dat je liever de snaren met je vingers plukt, probeer dan de klassieke gitaar met de nylon snaren. En denk ook aan het soort muziek dat je wilt spelen.

Hoe test je een gitaar?

Tip 2: controleer de gitaar hals De snaren zorgen ervoor dat er spanning op de hals komt te staan. De hals zal zich daar naar vormen. Wanneer er sprake is van slijtage, verkeerd gebruik of als er iets mis is met de gitaar kan de hals krom trekken. De hals van de gitaar hoort recht te zijn.

Lees ook:   Hoeveel seizoenen heeft Star Wars The Clone Wars?

Waar vind ik de noten op een gitaar?

Hoe Lokaliseer Je De Noten Op De Gitaarhals

 1. snaar = E noot (dunste snaar)
 2. snaar = B noot.
 3. snaar = G noot.
 4. snaar = D noot.
 5. snaar = A noot.
 6. snaar = E noot (dikste snaar)

Hoe ziet een gitaar in elkaar?

De snaren. De snaren zijn gemaakt van metaal of nylon. Meestal zijn de vier bassnaren ook met een klein beetje nikkel of brons omwikkeld. De dunne draden van metaal zijn strak gespannen over de gitaarhals en worden ondersteund door een stuk bot of plastic op de hals genaamd ‘de kam’.

Wat is de beste gitaar voor beginners?

Je kunt als beginner het best kiezen voor een western gitaar, en niet voor een Spaanse gitaar. De western gitaar heeft stalen snaren, een grote klankkast en een smalle hals met een lagere actie. Dit betekend de ingestelde hoogte tussen de hals en de snaar.

Hoe duur is een goede gitaar?

Kwalitatief goede beginnersgitaren kosten bijvoorbeeld tussen de 200 en 350 euro. Semi professionele gitaren kosten tussen de 350-900. professionele gitaren kosten tussen 900-1200 of zelfs (veel) meer.

Wat zijn de afmetingen van een gitaar?

Tabel kwaliteitsgitaren

gitaarmaat mensuur* en hals** leeftijd (schatting)
4/4 65 cm; 52 mm ‘volwassen’ gitaar
4/4 65 cm; 52 mm Gewone gitaar
Reisgitaar
62,5 cm; 44 mm volwassenen

Welke maat gitaar heb ik?

Verschillende groottes

Leeftijd Maat Gitaar
Ouder dan 12 jaar 4 / 4
Tussen 8- 12 jaar 3 / 4
Tussen 6 – 8 jaar 1 / 2
Tussen 3=5 jaar 1 / 4

Wat is een elektrische gitaar?

Een elektrische gitaar is een gitaar die doorgaans geen klankkast heeft maar haar geluid uiteindelijk produceert door een luidspreker. De trillingen van de stalen snaren worden opgepikt door elektromagnetische opnemers (elementen) die bestaan uit magneten en spoelen.

Hoe is de gitaar ontstaan?

De gitaar is al heel oud en altijd een erg populair instrument geweest. Door de Arabieren is de gitaar naar Spanje gebracht en in de 14de eeuw was de gitaar in heel Europa bekend. Eerst was het een instrument met 4 of 5 dubbelsnaren. De klassieke gitaar of Spaanse gitaar is bedacht door Antonio de Torres, de vader van de moderne klassieke gitaar.

Wat zijn de indelingen van elektrische gitaren?

De meeste elektrische gitaren zijn in drie groepen in te delen: solid body, semisolid en hollow body, maar er zijn nog andere indelingen mogelijk.

Lees ook:   Wat is 1 molair?

Wat zijn de snaren van een gitaar?

Snaren. Een gitaar heeft meestal 6 snaren. Die snaren worden van nylon of van staal gemaakt. Bij een klassieke gitaar wordt er bij de bassnaren nog vaak een ijzeren draadje omheen gewikkeld. De 6de snaar is de bovenste en is het dikst. Die geeft dan ook de laagste toon. Want hoe dikker de snaar, hoe lager de toon. Daaronder is de 5de snaar.

Welk merk klassieke gitaar?

Top 5 klassieke gitaren

 1. Epiphone PRO-1 Spanish Classic Naturel.
 2. Yamaha C40 II klassieke gitaar 4/4 naturel.
 3. Gomez Klassieke Gitaar – 3 / 4 – 91 cm – Zwart.
 4. Klassieke Gitaar Valencia Series 200 VC-204-CSB.
 5. LaPaz 001 SB klassieke gitaar Sunburst.

Welke gitaar voor gevorderden?

Zelfs als je online gitaarles wil gaan volgen dan is een akoestische gitaar de juiste keuze. Door de breedte tussen de gitaarsnaren is het vaak makkelijker om bepaalde gitaarakkoorden te spelen dan bijvoorbeeld bij een elektrische gitaar of een basgitaar.

Welke akoestische gitaar moet ik kopen?

De 10 beste akoestische gitaren van 2020

 • Yamaha C40BLII akoestische klassieke gitaar zwart. Dit is een ideale akoestische gitaar voor al je net begint met spelen.
 • Fender CD-60S.
 • Ephiphone DR-100.
 • Squier SA-105CE.
 • Takemine GN93CE-NAT.
 • RD-12 Richwood.
 • Fender FA-125 Dreadnought.
 • LaPaz 001 SB klassieke gitaar Sunburst.

Wat kost een goede klassieke gitaar?

Je zult beginners gitaren kunnen vinden voor prijzen tussen de 70 en 120 euro naast gitaren die 400 euro of meer kosten. En voor degenen met een smalle beurs is er altijd de mogelijkheid om een gebruikte gitaar te kopen. Op sites zoals marktplaats.nl kun je gemakkelijk akoestische gitaren vinden voor minder geld.

Wat is het verschil tussen een akoestische gitaar en een klassieke gitaar?

De akoestische gitaar heeft staal- of soms nikkelsnaren waardoor de klank veel luider en scherper is. In tegenstelling tot de klassieke gitaar kan je hier makkelijk akkoorden op spelen door de smallere hals. De akoestische gitaar komt terug in allerlei muziekgenres: jazz, folk, blues, pop, country en akoestische rock.

Hoeveel cm is een 3 4 gitaar?

Tabel kwaliteitsgitaren

gitaarmaat mensuur* en hals** leeftijd (schatting)
1/2 53 cm; 45 mm 7 t/m 9
Driekwart gitaren
3/4 57 cm; 9(10) t/m 12(13)
3/4 57 cm; 45 mm 9(10) t/m 12(13)

Hoe groot is een normale gitaar?

Welke gitaar voor rock?

Luister je naar akoestische pop, folk en/of rock muziek, dan kan je met een staalsnaar western gitaar aan de slag. Hou je meer van pop, rock, metal, funk, etc. koop dan een elektrische gitaar met een versterkertje met overdrive.

Lees ook:   Waar komt voodoo oorspronkelijk vandaan?

Welke gitaar speelt makkelijk?

Een akoestische gitaar heeft stalen snaren waar je, in het begin, zere vingers en pijnlijke gewrichten van kunt krijgen. Heb je snel last van je spieren en gewrichten dan is de elektrische gitaar het minst belastend.

Hoe herken je een klassieke gitaar?

De klassieke gitaar beschikt over nylonsnaren en wordt meestal met de vingers bespeeld. In het begin zou een klassieke gitaar minder pijn doen aan de vingers, al verdwijnt de pijn sowieso na een aantal weken oefenen.

Hoe werkt een 12-snarige gitaar?

Het principe is simpel bij de standaard stemming van een gitaar heb je E-A-D-G-B-E en bij een 12-snarige gitaar is dat eE-aA-dD-gG-BB-EE. Wat je direct moet opvallen is: De stemming is nu verdeeld in 6 koppels, met een middenstreep daartussen (2 snaren per koppel). Elk koppel is dus in dezelfde toon gestemd.

Hoe vaak stem je een gitaar?

Hoe goed je ook je best doet, het klinkt gewoon niet lekker. Daarom zul je bij elke speelsessie je gitaar moeten stemmen en ook om de zoveel tijd je gitaar snaren moeten vervangen. Ik raad aan om dit elke drie maanden te doen, want er klinkt niets beter dan verse, goed gestemde snaren.

Heb ik een western of klassieke gitaar?

– De hals (nek) van de klassieke gitaar is wat breder dan die van de western gitaar. – Op een western zitten vaak stippen op fret 3, 5, 7, 9, 12 etc. op een klassieke gitaar heb je dit niet. – Je hebt vaker de mogelijkheid tot een cutaway bij een western dan bij een klassieke gitaar.

Wat is het verschil tussen een klassieke en een Western gitaar?

Het zoetere gitaargeluid Het grote verschil tussen de Western en klassieke gitaar is het feit dat de klassieke gitaar snaren heeft die van nylon gemaakt zijn. De nylon snaren geven het geluid van de gitaar een veel warmer geluid.

Waarom 7 snarige gitaar?

Een 7-snarige gitaar is een gitaar met een extra snaar ten opzichte van de normale zes snaren. Dit type gitaar wordt in verschillende muziekstijlen gebruikt, waaronder jazzmuziek heavy metal en progressieve rock.

Wat is een goede gitaar voor een beginner?